Image
Stockholms Stadsmissions tilltänkta hus i Farsta
Stockholms Stadsmissions tilltänkta hus i Farsta Bild: Stockholms stadsmission

Stockholms Stadsmission bygger Sveriges första socialt hållbara hyreshus

Bygg/Arkitektur Nu går Stockholms Stadsmission i bräschen för en mer socialt hållbar bostadsmarknad. Efter att bygglov beviljats inleder organisationen bygget av ett hyreshus i Farsta strand i södra Stockholm. Huset kommer bestå av 41 hyreslägenheter med överkomlig hyra som riktas till personer som har svårt att efterfråga en bostad på egen hand.
Publicerad den 28 November 2022

Den strukturella hemlösheten i Sverige ökar, det vill säga att allt fler människor inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Det handlar många gånger om bristande ekonomi i kombination med för kort tid i bostadskön och brist på egna nätverk som kan hjälpa en in på bostadsmarknaden. En stor grupp människor går därför miste om den trygghet och stabilitet som ett eget boende innebär. För att skapa en mer tillgänglig bostadsmarknad har Stockholms Stadsmission tagit fram en rad innovativa lösningar. En av dem är det hyreshus som nu beviljats bygglov för i Farsta strand. Tomten förvärvades 2021 och byggstart är beräknad till februari 2023. Inflyttning är planerad att ske under första halvåret 2024.

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med bostadsfrågan, och är dessutom väl medvetna om de förödande konsekvenser som låsningarna på bostadsmarknaden skapar för människor. När vi nu bygger ett eget hyreshus med överkomliga hyror vill vi visa att det finns vägar framåt för att skapa en mer inkluderande bostadsmarknad i Sverige och att vi gärna tar första steget i hopp om att fler ska följa efter. Hyreshuset i Farsta strand är ett unikt projekt, som tar oss ett steg närmare Stockholms Stadsmissions vision om ett mänskligare samhälle – där alla kan bo bra och bo kvar, säger Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission.

Fastigheten kommer bestå av hyresrätter för både ensamhushåll och familjer, med den gemensamma nämnaren att samtliga lägenheter är överkomligt prissatta. Den huvudsakliga målgruppen för satsningen är hyresgäster med låg inkomst och som har erfarenhet av att befinna sig långt från ordinarie bostadsmarknad.

– Vi strävar efter mångfald bland våra hyresgäster och kommer se till att det blir en bra mix i huset. Vi är måna om att skapa en inkluderande och trivsam boendemiljö, både för hyresgäster och hela kvarteret, så vi kommer arbeta med trygghet och modeller som främjar gemenskap och just trivsamt boende. Många fastighetsägare arbetar med liknande förhållningssätt idag och vi ser att det är ett viktigt och bra sätt att både ta hand om sina hyresgäster och sin fastighet. Vi kommer vara en aktiv fastighetsförvaltare som tar samhällsansvar, säger Åsa Paborn.

Fakta: Stockholms Stadsmissions hyreshus Farsta strand

Bygglov: Beviljades i oktober 2022
Byggstart: Beräknad till februari 2023
Lägenheter: 41 lägenheter, från 1 RoK på 28 kvm till 4 RoK på 94 kvm

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Samfastigheter-toppen: "SBB:s fall präglar fortfarande mycket av segmentet"

Bolag Hur ser möjligheter till investeringar och nya projekt inom LSS-boenden ut idag? Vad krävs för att investeringsviljan ska vakna igen? Poyan Katebi, vd för Samfastigheter, menar att läget är betydligt bättre nu än för bara sex månader sedan, men att storbankerna fortfarande ser risker som kanske inte finns. – Det är bättre dialoger nu, det känns som att vi skulle kunna komma i gång, men hel branschen har fortfarande som en blöt filt över sig, säger Poyan Katebi.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige