Image
Skandia-Teatern i Stockholm.
Skandia-Teatern i Stockholm. Bild: Maria Cruseman

Stockholms filmfestival blir ny hyresgäst i Skandia-Teatern

Uthyrning Skandia-Teatern på Drottninggatan i Stockholm kommer att fortsätta som biograf när lokalerna byter hyresgäst nästa år. Hufvudstaden har tecknat ett hyresavtal med Stockholms filmfestival som tar över biografen den 1 februari.
Publicerad den 11 December 2023
Frida Wijkström. Bild: Hufvudstaden
Frida Wijkström.

Det är nu klart att Stockholms filmfestival tar över Skandia-Teaterns lokaler i början av 2024. Deras ambition är att, utöver arrangerandet av olika filmfestivaler, bedriva regelbunden filmvisning på Skandia.
– Stockholms filmfestivals andra hem har sedan 1990 varit anrika biograf Skandia och därför är vi väldigt glada att vi nu kan ta över kontraktet för att säkra biografens framtid. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Hufvudstaden där vi stolt öppnar upp Skandia för allmänheten och där vi värnar om Sveriges främsta premiärbiograf, säger Dharma Garde Palme, producent på Stockholms filmfestival.

Hufvudstaden förvärvade det Warodellska huset, där Skandia-Teatern ligger idag, år 1921. På den tiden var Ivar Kreuger storägare i båda Hufvudstaden och Svensk Filmindustri (SF) och de båda bolagen kom att vara tätt sammanlänkade med varandra under de påföljande femtio åren. Vid förvärvet bestämde sig Hufvudstaden och SF för att fullfölja ett påbörjat projekt att bygga en biograf i det Warodellska huset. Arkitekt Gunnar Asplund anlitades för gestaltningen och biografen invigdes år 1923.
– Hufvudstaden har varit Skandia-Teaterns ägare i över hundra år och vi är måna om att fastighetens kulturhistoria bevaras. När Stockholms filmfestival tar över Skandia gläds vi över att stockholmare och turister fortsatt kan få njuta av biofilm i dessa vackra utsmyckade lokaler, säger Frida Wijkström, chef affärsområde Stockholm, Hufvudstaden.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige