Image

Stark uthyrning lyfter Platzer

Bolag Platzer har haft en stark uthyrningsperiod efter sommaren, vilket kommer att påverka 2015 positivt. Redan i Q3-rapporten syns resultaten i form av värdeökningar. Q3-rapportens värdetillväxt är den ”högsta för ett enskilt kvartal under min tid som vd”, skriver P-G Persson i vd-ordet.
Publicerad den 6 November 2014
P-G Persson. Bild: Platzer
P-G Persson.

Hyresintäkterna uppgick för kvartalet till 133 miljoner kronor (115), en ökning med 16 procent. Driftsöverskottet ökade under samma kvartal till 100 miljoner kronor (88) och förvaltningsresultatet förbättrades med 22 procent till 55 miljoner kronor (45). Härtill kommer värdeförändringar förvaltningsfastigheter för kvartalet om 126 miljoner kronor (10) och värdeförändringar på finansiella instrument om -47 miljoner kronor (7). Resultat efter skatt uppgick för kvartalet till 105 miljoner kronor (48).

Platzers vd, P-G Persson, kommenterar:
- Utöver de två stora utvecklingsprojekten har ett antal uthyrningar och omförhandlingar under kvartalet bidragit till att tredje kvartalet blev ett av våra mest framgångsrika kvartal avseende tecknade och omförhandlade hyreskontrakt. Den ökade aktiviten under tredje kvartalet kommer att få positiv effekt på hyresintäkterna successivt under 2015 och 2016, men bidrar även till orealiserade värdeökningar i detta kvartal. Ambitionen är att växla upp ytterligare inom uthyrning och fastighets- och projektutveckling för att kunna möta efterfrågan på marknaden för moderna lokaler i bra kommunikativa lägen.

- Fastighetsvärdena fortsatte att öka främst genom förvärv och värdeförändringar. De orealiserade värdeökningarna är hänförliga till vår fastighets- och projektutveckling samt att marknadens direktavkastningskrav i centrala Göteborg har justerats ner något.

- Substansvärdet per aktie justerat för förändringar i finansiella instrument har ökat med över 11 procent sedan årsskiftet trots att vi har en kassa som är anpassad för att vi skall kunna växa med ytterligare 1,5 miljarder kronor genom förvärv och investeringar i fastighets- och projektutveckling. Substanstillväxten per aktie visar att vårt finansiella mål, att det egna kapitalet per aktie skall uppgå till minst 40 kronor per aktie vid 2017 års utgång, är fullt möjligt att nå.

- Det pågår ett intensivt arbete i Göteborgs Stad med att utveckla staden och som en av de ledande aktörerna är vi delaktiga i många av de områden som nu börjar ta form på ritborden. I Lilla Bommen diskuterar vi i positiv anda med fastighetskontoret att sälja vår fastighet som står i vägen för den nya Hisingsbron och få option på de byggrätter om 40 000 kvadratmeter som skapas när den nya bron är på plats. Vi räknar med att ett avtal skall vara klart under fjärde kvartalet i år. På Backaplan har vi tillsammans med de andra fastighetsägarna i området och Göteborgs Stad tagit fram en masterplan för områdets framtida utveckling. Totalt indikerar planen en möjlig byggnation på 750 000 kvadratmeter, varav 75 procent är bostäder och 25 procent är kommersiella fastigheter. Där inleds nu arbetet med att ta fram en detaljplan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige