Image
P-G Persson.
P-G Persson. Bild: Marie Ullnert

Stabil rapport från Platzer

Bolag Platzer presenterar en mycket stabil rapport för årets nio första månader, men såväl ökade hyresintäkter, förvaltningsresultat och resultat.
Publicerad den 18 Oktober 2022

– Hyresintäkterna ökade till 921 miljoner kronor (897).
– Förvaltningsresultatet ökade till 528 miljoner kronor (499).
– Periodens resultat ökade till 3 446 miljoner kronor (1 237).
– Fastighetsvärdet uppgick till 27 002 miljoner kronor (26 031).
– Resultatet per aktie uppgick till 28,46 kronor (10,30).
– Positiv nettouthyrning i varje enskilt kvartal inom båda affärsområdena kontor och industri/logistik.
– Platzer och Bockasjö hyr ut ytterligare 13 300 kvadratmeter i Sörred Logistikpark.
– Frånträde av fastigheter i Gamlestadens Fabriker och i etapp 1 av Södra Änggården.
– P-G Persson slutar som vd för Platzer under 2023.

– För fastighetsbranschen och dess ägare är utbudsbristen av kapitalmarknadsfinansiering den mest allvarliga kortsiktiga konsekvensen av den förändrade situationen i omvärlden. För oss med låg andel kapitalmarknadsfinansiering och med ett eget MTN-program, där första förfall inte inträffar förrän i november 2024, är situationen långt ifrån akut. Med en belåningsgrad på 40 procent, större delen av våra lån i banker, inget korsägande som kan utlösa effekter utom vår kontroll och huvudägare som är stabila och långsiktiga går vi in i nästa kvartal med vår starkaste balansräkning någonsin, säger P-G Persson, vd på Platzer.

– Vi når positiv nettouthyrning inom segmenten kontor, industri/logistik och projektfastigheter under kvartalet, vilket innebär att 2022 fortsätter att vara det enskilt bästa året utifrån nettouthyrning under min tid som vd i Platzer.

– Under kvartalet frånträddes första etappen av de byggrätter vi tidigare sålt i Södra Änggården och Gamlestadens Fabriker till ett underliggande fastighetsvärde om 688 miljoner kronor. Även om försäljningarna sedan tidigare är redovisade som orealiserade värdeökningar innebär frånträdena ett välkommet tillskott av likvida medel i kassan.

– I slutet av augusti meddelade jag att jag kommer att lämna uppdraget som vd i samband med årsstämman i mars 2023. Att lämna Platzer efter 15 år känns både helt naturligt och lite märkligt på samma gång. Det har varit en fantastiskt rolig resa där vi har gått från att vara ett mindre onoterat fastighetsbolag till ett av de ledande börsnoterade fastighetsbolagen i Göteborg. Jag är oerhört tacksam för det förtroende jag fått från ägare, styrelse och medarbetare genom åren att tillsammans genomföra den tillväxtstrategi vi har haft i bolaget som har tagit oss dit vi är idag. Jag har inget nytt uppdrag på gång utan kommer köra på som vanligt i Platzer fram till årsstämman 2023 och ser därefter fram emot att lite mer på distans följa Platzers fortsatta tillväxtresa, säger P-G Persson.
Rekrytering av ny vd pågår.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige