Image
Arkitekten Kauno Grönberg på Janark Arkitekter AB, projektledare Johan Ax-Riise (JM) och regionchef Mikael Åslund (JM).
Arkitekten Kauno Grönberg på Janark Arkitekter AB, projektledare Johan Ax-Riise (JM) och regionchef Mikael Åslund (JM). Bild: Michael Folmer

Spritlager blev p-hus – vinner ROT-priset

Event Bergrumsgaraget har utsetts till vinnare av Stockholm Byggmästareförenings ROT-pris 2016. Vin & Sprits gamla lager- och produktionslokaler i Årstadal har förvandlats till ett stort underjordiskt garage. JM är byggherre.
Publicerad den 30 Maj 2016
Bergrumsgaraget vinner årets ROT-pris. Bild: Gustav Kaiser.
Bergrumsgaraget vinner årets ROT-pris.

Bergrumsgaraget ligger i berget bakom Liljeholmskajen i Stockholm. Platsen var tidigare lager- och produktionslokaler för Vin & Sprit men är nu ett garage på cirka 47 000 kvadratmeter som rymmer cirka 1 000 parkeringsplatser för bilar och ett trettiotal parkeringsplatser för motorcyklar. Det är numera Sveriges största bergrumsgarage och genom att utnyttja platsen på bästa möjliga sätt har projektet bidragit till att man kunde öka exploateringsgraden på Liljeholmskajen utan att ta någon extra mark i anspråk. Det resulterade bland annat i att man kunde utöka antalet bostäder i området med cirka 600 stycken.

– Det är roligt att få den här typen av erkännande för ett projekt som vi själva är nöjda med, säger Jesper Åman, projektledare på JM för Bergrumsgaraget.

Juryn för årets ROT-pris består av Anna-Greta Leijon, ordförande, Jan Wejdmark, Newsec, Anders Larsson, Thetis AB och Jenny Kåhre, Sandellsandberg arkitekter AB.

Juryns motivering lyder:
”För ett annorlunda program på en annorlunda plats, där arbete med trygghet och säkerhet varit ledord, tilldelas Bergrumsgaraget Etapp 1, Ekfatet 3 vid Sjöviksvägen 2016 års ROT-pris.
Konverteringen från Vin & Sprits vinlager från 1950–60-talet till ett modernt garage, har på ett förtjänstfullt sätt medverkat till att man kunnat tillskapa cirka 600 fler bostäder än tidigare planerat och därmed en mycket god totalekonomi för området. Garaget medverkar även till ett hållbart samhällsbyggande genom att, utan att ta ny mark i anspråk, skapa en bättre boendemiljö för de 1400 nya hushållen vid Årstadal.
JM AB har som entreprenör och byggherre tillsammans med Janark Arkitekter AB genomfört ett projekt som till sin storlek och komplexitet imponerar. Bergrummen har anpassats för sitt nya ändamål på ett för historien respektfullt och kreativt sätt. Ljus- och färgsättning är omsorgsfullt utfört för att skapa trygghet och underlätta orientering. I vissa delar visar sig bergrummet i tre fulla våningar och rummet blir nästan sakralt.”

Projektgaranti har skött byggledning för rivning av befintliga installationer och betonginnertak samt varit ansvarig för projekteringsledningen för samtliga bygghandlingar för garaget på uppdrag av JM AB.

Byggherre/fastighetsägare: JM AB.
Byggentreprenör: JM AB.
Arkitekt:Janark Arkitekter AB.
Adress: Sjöviksvägen 22, Liljeholmskajen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige