Image

Specialreglerade hyror för nybyggen ger fler hyresrätter

BOSTÄDER Halmstads Fastighets AB, HFAB, är ett av de företag som använder sig av specialreglerade nyproduktionshyror när de bygger nya bostäder. 58 lägenheter fördelade på åtta parhus och två punkthus med passivhusteknik byggs just nu i Söndrums Kyrkby. - Denna form av nyproduktionshyror är ett sätt för oss att skapa hyresrätter på en marknad i behov av fler bostäder, säger Terje Johansson, vd för HFAB.
Publicerad den 26 November 2009

Hyran ligger på i snitt 1 450 kronor/kvadratmeter och är förhandlade med Hyresgästföreningen. Projektet är redan en succé – med nästan ett år kvar till inflyttning är redan tre fjärdedelar av lägenheterna uthyrda. Inflyttning sker etappvis under sommaren och hösten 2010.

Speciella hyror för nyproduktion, så kallade presumtionshyror, har varit en möjlighet sedan den 1 juli 2006. Lagen gör det möjligt att sätta högre hyra i nybyggda lägenheter än vad bruksvärdeshyran i de omkringliggande husen medger. Hyran sätts i förhandling med Hyresgästföreningen.

- Det är förvånande att inte fler fastighetsägare använder sig av den här möjligheten, säger Sophia Mattsson-Linnala, chef för ekonomi och finans på bransch- och intresseorganisationen Sabo, Sveriges Allmännyttiga bostadsföretag.

Söndrums Kyrkby utmärker sig också genom att HFAB där bygger med passivhusteknik. Bostäderna är så välisolerade att de värms av kroppsvärme, elektriska apparater och belysning.

- För oss var valet att bygga passivhus naturligt säger Terje Johansson. HFAB fick Sabos miljöpris 2006 som ett kvitto på företagets aktiva och breda miljöarbete. Sedan dess har vi idogt arbetat vidare med miljöfrågorna i det tysta. Nu vill vi lyfta fram passivhus som en möjlig framtida väg för oss och andra.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige