Image

SIG Invest köper industrifastigheter i Kalmar – för att bygga bostäder

Transaktioner SIG Invest har ingått avtal med Incita Fastigheter om förvärv av fastigheten Kalmar Palmen 6. Genom transaktionen vill SIG Invest ta steget att etablera sig som en betydande aktör i Kalmar. Fastigheten har en total tomtarea om 45 279 kvadratmeter och en uthyrningsbar area om cirka 26 500 kvadratmeter. I dagsläget finns inga vakanser och uthyrningsmarknaden för kommersiella lokaler i detta läget är mycket stabila.
Publicerad den 16 Oktober 2018

Lokalerna består av industri, kontor och lager med åtta hyresgäster där största hyresgästen är Norden Machinery AB. Norden Machinery AB är en världsledande leverantör av högpresterande tub-påfyllningssystem och levererade sin första maskin så tidigt som 1934. Bolaget har 290 anställda i Kalmar samt har över 5 000 maskiner i operativt bruk hos kunder över hela världen, verksamheten ägs av Italienska Coesia som omsatte över 1,5 miljoner Euro under 2017. Bolaget har växt ur sina lokaler och utreder möjligheter att uppföra en större verksamhetslokal utanför Kalmar. Därmed kommer man lämna lokalerna i centrala Kalmar vilket beräknas tidigast till 2021-2022. I och med detta öppnas möjligheten upp för en helt ny stadsdel i Kalmar.
– Detta förvärv innebär ett förbättrat förvaltningsresultat samt att vårt fastighetsbestånd växer ytterligare. Vi tar med denna affär steget in i Kalmar, som är en attraktiv och intressant stad, med för oss intressant utvecklingspotential. Det säger Dan Astrén, vd för SIG Invest.

Kommunledningen är mycket angelägen och har uttryckt en önskan om att bostäder skall uppföras på denna centrala mark. Därför kommer detaljplanearbete inledas och planen från både kommunens sida och SIG Invest är att det ska finnas en färdig detaljplan för bostäder klar vid tidpunkten för när utflyttning av Norden Machinery AB sker. För fastighetens västra del som nu hyrs av Norden kommer utvecklings-planerna inledas redan under 2019. SIG Invest kommer i samarbete med Kalmar stad ta fram en ny detaljplan för västra delen och upprätta affärs- och finansieringsplan för denna del. Universitetsstaden Kalmar har ett skriande behov av bostäder och ser positivt på både landmärken och höga hus genom tidiga skisser för tomt-utvecklingen. En genomsnittlig bebyggelse på sex våningar diskuteras men det ska betonas att det ännu är i ett tidigt stadie.

Förvärvet baseras på ett överenskommet fastighetsvärde om 121 miljoner kronor med en tilläggsköpeskilling om 25 miljoner kronor i samband med att detaljplaneförändring med godkännande för bostadsutveckling vinner laga kraft. Transaktionen finansieras dels genom aktier om 25 miljoner kronor, dels eget kapital och bankfinansiering. Finansiering hos bank är inte klar och det finns en finansieringsklausul i förvärvsavtalet som ger SIG Invest rätt att avträda affären om för bolaget inte acceptabel bankfinansiering kan upptas.

SIG Invest beräknas tillträda fastigheten under mars 2019.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige