Image
Ilija Batljan.
Ilija Batljan. Bild: SBB

SBB gör energisatsning i Motala – ska minska koldioxidutsläppen med 75 procent

Bolag Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB investerar i ett projekt som kommer att minska koldioxidutsläppen med cirka 75 procent i ett bostadsområde med 476 lägenheter i Motala.
Publicerad den 1 Februari 2019

SBB kommer att genomföra ett energibesparingsprojekt för att minska energianvändningen med minst 50 procent, vilket tillsammans med användningen av solenergi minskar koldioxidutsläppen med cirka 75 procent och 45 ton CO2 per år.

SBB förväntar sig att uppnå detta med hjälp av värmepumpar och värmeåtervinning från frånluft och avloppsvatten. SBB samarbetar med det svenska företaget Watts 2 You om att utveckla en lösning som möjliggör drift av värmepumpar som producerar elektricitet från solceller. Den producerade elen kan också lagras i batterier för att möta elbehov även under dagens mörka timmar.

På Tellus 1 i Motala, som ingår i SBB:s grönobligationsram och är en av SBB:s större bostadsfastigheter genomför SBB ett renoveringsprogram av befintliga lägenheter. Cirka 70 av fastighetens 476 lägenheter har hittills renoverats och moderniserats. Under de kommande fem åren planerar SBB att renovera ytterligare 250 lägenheter i Tellus 1.

– Hållbarhet är en integrerad del av SBB: s affärsmodell. Denna investering och samarbete med Watts2You i att använda solenergimoduler för att uppnå en 75-procentig minskning av koldioxidutsläppen är ett innovativt tillvägagångssätt för att ta itu med en av de största utmaningarna för både företag och samhälle, säger Ilija Batljan, grundare och vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

– SBB och Watts2You fokuserar på hållbarhet och lösningar för klimatutmaningar. Solenergimodulerna från Watts2You gör att byggnaderna blir ännu mer hållbara och energieffektiva. Projektet har potential att avsevärt bidra till övergången av det svenska energisystemet mot ett mer hållbart system. Watts2You är stolta och glada att vara del av detta, säger Lars G Josefsson, grundare och vd för Watts 2 You.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige