Image
SBB:s vd Ilija Batljan byggstartade i Skellefteå på fredagen.
SBB:s vd Ilija Batljan byggstartade i Skellefteå på fredagen. Bild: SBB/Skärmdump

SBB byggstartar 161 klimatsmarta lägenheter i Skellefteå

Bostäder SBB byggstartar 161 lägenheter i Västra Erikslid i Skellefteå. Med innovativ teknik kommer husen att ha en energianvändning som är hälften av vad Boverkets byggregler föreskriver.
Publicerad den 11 September 2021

Husen byggs med trästomme i fabrik och kommer till byggarbetsplatsen för montage till färdiga hus. Genom att industrialisera byggprocessen förkortas byggtiden och blir mer resurseffektiv och därmed mer hållbar. Inflyttning äger rum i slutet av 2022. Husen kommer att byggas med lägenheter i storlekarna 1-3 rum och kök. Totalentreprenör är Lindbäcks Bygg i Piteå.

Genom innovativ teknik kommer husen att ha en låg energianvändning. Värmeenergi tas tillvara i spillvatten samtidigt som solceller installeras på taken resulterar i att hela projektet kommer att vara hållbart för miljön.

– Vi är glada att kunna lägga till 161 nya bostäder i vår resa att bygga 1 500 lägenheter i Skellefteå. Det goda samarbetet med kommunens tjänstemän och en effektiviserad byggprocess har gjort att vi på rekordkort tid kan leverera klimatsmarta bostäder i Skellefteå, säger Erik Hävermark, chef projektutveckling, SBB.

– I Skellefteå är hållbarhet en tydligt uttalad ledstjärna. Vi behöver inte bara bygga bostäder, vi behöver bygga hållbara bostäder för framtida generationer. De innovativa husen på Västra Erikslid stämmer bra in i vår strävan mot hållbarhet, säger Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY