Image
SBB:s vd Ilija Batljan byggstartade i Skellefteå på fredagen.
SBB:s vd Ilija Batljan byggstartade i Skellefteå på fredagen. Bild: SBB/Skärmdump

SBB byggstartar 161 klimatsmarta lägenheter i Skellefteå

Bostäder SBB byggstartar 161 lägenheter i Västra Erikslid i Skellefteå. Med innovativ teknik kommer husen att ha en energianvändning som är hälften av vad Boverkets byggregler föreskriver.
Publicerad den 11 September 2021

Husen byggs med trästomme i fabrik och kommer till byggarbetsplatsen för montage till färdiga hus. Genom att industrialisera byggprocessen förkortas byggtiden och blir mer resurseffektiv och därmed mer hållbar. Inflyttning äger rum i slutet av 2022. Husen kommer att byggas med lägenheter i storlekarna 1-3 rum och kök. Totalentreprenör är Lindbäcks Bygg i Piteå.

Genom innovativ teknik kommer husen att ha en låg energianvändning. Värmeenergi tas tillvara i spillvatten samtidigt som solceller installeras på taken resulterar i att hela projektet kommer att vara hållbart för miljön.

– Vi är glada att kunna lägga till 161 nya bostäder i vår resa att bygga 1 500 lägenheter i Skellefteå. Det goda samarbetet med kommunens tjänstemän och en effektiviserad byggprocess har gjort att vi på rekordkort tid kan leverera klimatsmarta bostäder i Skellefteå, säger Erik Hävermark, chef projektutveckling, SBB.

– I Skellefteå är hållbarhet en tydligt uttalad ledstjärna. Vi behöver inte bara bygga bostäder, vi behöver bygga hållbara bostäder för framtida generationer. De innovativa husen på Västra Erikslid stämmer bra in i vår strävan mot hållbarhet, säger Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige