Image
Bild: Istock

SBAB: Kort bindningstid fortsatt populärast

Sverige 74 procent av de som tecknade nya bostadslån hos SBAB under juni valde tremånaders bindningstid på sina lån. I maj valde 75 procent av de som tog nya lån tremånaders bindningstid.
Publicerad den 15 Juli 2019

Av de som band sina räntor i juni (maj inom parentes) valde 9 (9) procent ettårig bindningstid och 7 (8) procent tvåårig bindningstid. 5 (5) procent av de som tecknade nya bolån valde treårig bindningstid.

Vid senaste räntebeskedet i april lämnades reporäntan oförändrad på -0,25 procent. Riksbanken indikerar att räntan höjs under andra halvåret 2019 eller först en bit in i 2020 om konjunktur- och inflationsutsikterna håller i sig. (Nytt besked om att lämna reporäntan ofärändrad kom i juli, men slår inte igenom i statistiken då den avser juni).
– För de som är nya på bostadsmarknaden tror jag att det här med att välja bindningstid är svårare än för andra som varit med ett tag. Det kan vara svårt att ta till sig informationen som ibland rekommenderar att binda, och ibland inte binda. Ovanpå det kommer motstridiga uttalanden om vart priserna och bostadsmarknaden är på väg. Om man är osäker på hur man ska göra med räntan är mitt bästa råd att prata med någon som är mer insatt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hallengren om konkurserna i beståndet och förvärvsplanerna

Bolag Wihlborgs levererar ett stabilt resultat under rådande omständigheter och balansräkningen är fortsatt stark. Företagets vd Ulrika Hallengren berättar för Fastighetssverige hur de upplever corona i sin vardag, hur det ser ut med konkurser bland hyresgästerna och vilka förvärv de gärna gör.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY