Image

Savills: Vakanserna kan nå 28 procent i Kista

Uthyrning Fastighetsrådgivaren Savills presenterar i en rapport om Kista dystra utsikter på kort sikt för kontor med låg standard i stadsdelen. Men bättre tider är att vänta.
Publicerad den 8 Mars 2016

Vakansgraden kan stiga till uppemot 28 procent under 2016 efter att både Ericsson och Tele 2 flyttat till nya lokaler. Risken för negativ press på hyresnivåerna är därmed påtaglig. Men Kista har också många styrkor och konvertering till bland annat bostäder kan bli räddningen för omoderna kontor.

Kista är Europas ledande IT-kluster med 300 IT-bolag jämte ledande forsknings-institutioner, universitet och skolor. Stadsdelen betraktas som en viktig hub när framtidens Stockholm planeras och ligger endast 15 minuter från Stockholm city med väl utbyggd kollektivtrafik.

- Trots de många styrkorna är vakansgraden i Kista hög och uppgick till 14 procent 2015, kommenterar Peter Wiman, analyschef på Savills. Vi bedömer att de lediga lokalerna kommer att vara ännu fler mot slutet av 2016 och vakansgraden kan då stiga till hela 28 procent. En stor andel av de lediga lokalerna har också omodern standard.

En viktig anledning till de ökade vakanserna under 2016 är att både Ericsson och Tele 2 flyttar till nybyggda fastigheter 2015–2016. De lämnar efter sig omoderna kontorsytor om cirka 118 000 kvadratmeter. Efterfrågan på lokaler med låg standard eller renoveringsbehov är mycket låg, medan vakansgraden för moderna kontor, så kallade A- och B-fastigheter, är endast 4,7 procent.

- Som en konsekvens av den höga vakansgraden förväntar vi oss att hyrorna i Kista pressas nedåt under den närmaste framtiden, framför allt för kontor med låg standard, säger Peter Wiman.

Avkastningen i Kista har också haft en nedåtgående trend sedan 2010 och i slutet av 2015 nåddes rekordlåga nivåer på 5,5–6,5 procent, att jämföra med centrala Stockholm där avkastningen ligger på 4–4,75 procent.

Trots dystra siffror för den närmaste tiden bedömer Savills att Kistas attraktionskraft kommer att öka framöver.

- Stadsdelen utvecklas snabbt med bland annat nya bostäder, hotell, skolor och förbättrade transporter. Det är också troligt att en del kontor med äldre standard kommer att omvandlas till moderna bostäder, vilket skulle bidra positivt till områdets karaktär, kommenterar Peter Wiman.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ishockeyikonen: "Padeln är överetablerad – det drabbar alla"

Fastighetsmarknadsdagen Jönköping HV71:s meste, och kanske bäste, spelare genom tiderna har likt många andra profiler gett sig in i padelindustrin. För Fastighetssverige berättar Johan Davidsson om varför han tror att hans Padelcenter kommer klara sig och hur aktörerna behöver tänka för att hitta lönsamhet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige