Image
Sagax vd David Mindus.
Sagax vd David Mindus. Bild: Sagax

Sagax investerar 510 miljoner kronor i Spanien

Transaktioner Sagax har förvärvat en Ikea-anläggning för motsvarande 510 miljoner kronor. Hyresvärdet uppgår till motsvarande 32 miljoner kronor per år. Hyresavtalet löper i 25 år med rätt för hyresgästen att säga upp hyresavtalet år 2036 respektive år 2041.
Publicerad den 4 Maj 2021

Fastigheten är belägen i Palma de Mallorca i anslutning till ringleden (Ma-19) mellan stadskärnan och flygplatsen. Fastigheten utgör den enda kompletta Ikea-anläggningen på Balearerna.

Fastigheten omfattar 23 600 kvadratmeter friköpt mark och 425 parkeringsplatser. Den uthyrningsbara arean uppgår till 15 400 kvadratmeter varav 65 procent utgörs av butiks- och utställningslokaler samt 35 procent av lager- och kontorslokaler.

Byggnaden uppfördes 1992 då den första Ikea-anläggningen på Balearerna öppnades. Under perioden 2016-2018 har motsvarande 230 miljoner kronor investerats i fastigheten.

Fastigheten förvärvas från Orontes B.V. som kommer att hyra samtliga lokaler via dotterbolag. Hyresgästen har sedan 1981 franchiseavtal med InterIkea Systems B.V. som idag omfattar sex Ikea-anläggningar i Europa och Amerika. Fastigheten förvärvas genom bolagsförvärv.

David Mindus, vd, Sagax:
– Ikea är ett exceptionellt starkt varumärke och har, enligt vår bedömning, en särställning för många människor. Det är sällsynt att vi får möjlighet att investera i en sådan anläggning. Investeringen kommer att bidra till Sagax resultat och kassaflöde under överskådlig framtid. Förvärvet bygger vidare på den verksamhet som vi startade i Spanien för två år sedan och som idag utgör en framgångsrik och växande del av Sagax.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige