Image

Renovering för 85 miljarder i sommar

BOSTÄDER Sex av tio villa- och bostadsrättsägare, cirka en miljon hushåll, kommer att renovera bostaden i sommar. Nästan hälften av dem tänker utnyttja ROT-avdraget. Få belånar fastigheten för att finansiera ombyggnaden. Istället tar man av sparade pengar eller lön. Det visar en undersökning från SBAB.
Publicerad den 12 Juni 2009

SBAB har låtit genomföra en undersökning om svenska folkets renoveringsplaner i
sommar. 1 400 villa-, radhus- och bostadsrättsägare i åldrarna 25-65 år har svarat på frågor om renovering och ROT-avdrag.

Av drygt en miljon hushåll som ska renovera i sommar utnyttjas ROT-avdraget av nästan hälften, vilket motsvarar cirka 480 000 hushåll. Av dessa hushåll skulle en av fem inte ha renoverat om inte ROT-avdraget fanns.

Nio av tio anser att ROT-avdraget är ett bra sätt att få fart på byggandet i Sverige och nästa lika många tycker att det ska få finnas kvar för en lång tid framåt.

– Undersökningen visar att intresset för renovering är stort. De flesta väljer att använda lönen eller sparade pengar för att finansiera renoveringen, säger Lena Hedlund, kommunikationschef på SBAB.

Fler resultat ur undersökningen:
• Något fler män än kvinnor och betydligt fler hög- än lågutbildade utnyttjar ROTavdraget.
• Män lägger närmare 6 000 kronor mer än kvinnor på renovering och höginkomsttagare nästan dubbelt så mycket som låginkomsttagare.
• Över hälften av dem som renoverar kommer att anlita hantverkare för hela eller delar av arbetet, medan var femte renoverar helt själv. Betydligt fler höginkomsttagare, högutbildade och de som är över 55 år anlitar hantverkare för hela arbetet.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige