Image

Rejäl volymminskning för detaljhandelsfastigheter

RAPPORTER Transaktionsvolymerna för detaljhandelsfastigheter i Europa minskade med fem procent till cirka 37 miljarder kronor under första kvartalet 2008 jämfört med motsvarande period 2007. I Sverige minskade volymen med 0,7 miljarder kronor. Allt enligt en färsk rapport från Jones Lang LaSalle.
Publicerad den 5 Maj 2008

I Sverige var transaktionsvolymen för detaljhandelsfastigheter 1,1 miljarder kronor under det första kvartalet 2008 jämfört med 1,8 miljarder kronor motsvarande period 2007. Aktiviteten var högst på de tyska och finska marknaderna som stod för vardera 16 procent av den totala transaktionsvolymen i Europa.

- Detaljhandelns fundamenta ser positiva ut för i princip hela Europa och attraktiva lokaler står fortsatt högt i kurs att hyra bland detaljisterna. Direktavkastningskravet har varit relativt oförändrat med endast en svag uppgång på ett fåtal marknader. I Sverige har avkastningskravet för externa köpcentrum ökat något till cirka fem procent, vilket är samma nivå som för ett år sedan, säger Daniel Gorosch.

Detaljhandelsfastigheter, och särskilt shoppingcentra, fortsätter att röna stort intresse bland investerarna. I Europa var dock färre attraktiva objekt ute till försäljning i början av 2008, vilket medfört att affärerna tagit något längre tid att genomföra.

- Vi såg totalt 13 affärer på vardera över drygt 900 miljoner kronor i Europa under första kvartalet i år. Antalet större transaktioner som genomförts är en bekräftelse på investerarnas förtroende och långsiktiga investeringsfokus på detaljhandelsfastigheter, säger Daniel Gorosch.

En av de större transaktioner i Sverige gjordes av tyska UBS Real Estate som förvärvade Stansen i Häggvik, Stockholm, för 500 miljoner kronor, vilket är fondens första investering i Sverige. Retailfonden Protego, aktiv i såväl Sverige som Finland under kvartalet, gjorde det största förvärvet i Europa genom att köpa det finska Kamppi shoppingcentrum av Boultbee för cirka 4,3 miljarder kronor. I Sverige var de utländska investerarna aktivast med 80 procent av den totala transaktionsvolymen, vilket är i nivå med 2007.

Jones Lang LaSalle förväntar sig att de europeiska transaktionsvolymerna kommer att fortsätta ligga något under nivåerna från 2007 de kommande månaderna men utesluter inte en snar återhämning. I Sverige är många detaljhandelsfastigheter ute till försäljning och transaktionsvolymen förväntas bli hög under resterande del av 2008.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige