Image
Bostadsförsörjningen står i fokus i regeringens nya förslag.
Bostadsförsörjningen står i fokus i regeringens nya förslag. Bild: iStock

Regeringen föreslår nya regler för bostadsförsörjning

Bostäder Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med åtgärder för en bättre bostadsförsörjning. Bland annat tydliggörs att kommunala bostadsförmedlingar får förmedla bostäder som reserverats utifrån olika behov och erbjuda förturer, utan att det påverkar möjligheten att ta ut köavgift av de sökande.
Publicerad den 27 September 2024
Andreas Carlson talade (KD). Bild: Anthon Näsström
Andreas Carlson talade (KD).

– Nu tydliggör vi kommunernas bostadsförsörjningsansvar och förbättrar förutsättningarna för den kommunala bostadsförmedlingen. Det behöver byggas fler bostäder av alla boendeformer som möter människors behov och efterfrågan under livets olika skeenden, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Genom förslagen i lagrådsremissen tydliggörs att rätten att ta ut köavgift inte ska påverkas av i vilken utsträckning kommunerna använder sig av reservationer och förturer i kommunala bostadsförmedlingar.

Huvudprincipen ska fortfarande vara förmedling efter kötid, men kommunala bostadsförmedlingar kommer kunna använda sig av förturer och reservationer i betydligt högre utsträckning än vad de gör i dag.

I lagrådsremissen föreslår regeringen också att nuvarande kommunala riktlinjer för bostadsförsörjningen ska ersättas av en handlingsplan för bostadsförsörjningen.

Kommunerna ska i handlingsplanen redogöra för behovet av tillskott av bostäder och hur de avser att möta det behovet. Det kan handla om behov på grund av nyetableringar i kommunen, men också till exempel för att vidta åtgärder mot hemlöshet. Kommunerna ska även ta hänsyn till behovet av samordning med andra kommuner.

Regeringen föreslår också att lagen om riktlinjer för kommunala markanvisningar ges ett uttryckligt bostadsförsörjningssyfte. Det ska framgå hur markanvisningar används för att följa kommunens handlingsplan för bostadsförsörjningen. På så sätt blir det tydligare att kommunens arbete med markanvisningar ska utgå från och bidra till kommunens egna mål för arbetet med bostads­för­sörj­ningen.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 mars 2025.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter etableringen i Stockholm – så vill Flexfast fortsätta växa

Bolag Med nya förvärv angör Flexfast Stockholm. Efter steget in i huvudstadsregionen berättar vd:n Gustaf Segerborg för Fastighetssverige om vikten av att etablera närvaro i Stockholm, tillväxtplanerna, vilka nya orter man tittar på att expandera till och om första tiden med bolaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige