Image
Nykvarns nya centrum.
Nykvarns nya centrum. Bild: Reflex

Pusslet läggs för Nykvarns nya centrum

Bygg/Arkitektur Nu startar byggnationen av Nykvarns nya centrum. Totalt ska över 300 bostäder byggas samt kommersiella lokaler innehållande handel, kontor och offentlig service.
Publicerad den 2 Mars 2016

Den 15-åriga drömmen om ett nytt centrum, överensstämmande med visionen om ett "ungt, vilt och vackert" Nykvarn, börjar närma sig ett förverkligande. Satsningen kommer att tillföra mer än 300 bostäder till kommunen och den stora utmaningen blir att bygga ett helt nytt centrum, samtidigt som befintlig verksamhet fortgår på samma plats.

Bob Wållberg, kommunstyrelsens ordförande, är en av dem som arbetat målmedvetet och länge för att Nykvarns invånare ska uppleva sitt centrum som modernt och trevligt att vistas i. Han är mycket nöjd med den detaljplan och vision som Reflex Arkitekter tagit fram tillsammans med kommunen.

- För alla som efterlyst småskaligheten så menar jag att vi lyckats fånga den, trots flervåningshus. Det har gjorts bland annat genom att variera materialval, takutformning och höjder kring de olika torgrummen, menar Bob Wållberg.

- Nu börjar ett stort pussel läggas och det är inte klart förrän tidigast om sex år, säger Jonas Bill, projektutvecklare och vd på Box Bygg, entreprenören i projektet.

- Det här är ju ett levande centrum och det måste vi ta hänsyn till. Vi måste bland annat ha ett stort fokus vid planeringen av transporter och bygglogistik, det blir full byggverksamhet samtidigt som centrumet sak upplevas trevligt under tiden.
Cecilia Carlstedt, projektledare från Nordier har som uppgift att hantera alla butikshyresgäster i nya och gamla centrum.

- Uppdraget med Nykvarn är otroligt spännande! Hon reflekterar över att det inte är ett pussel i vanlig bemärkelse.

– Motivet byter ju hela tiden skepnad. Så fort ett hus är färdigt kan vi låta butiker eller andra verksamheter flytta in. Deras gamla lokaler ska då snabbt rivas, eller fungera som tillfällig etablering för någon annan butik. Målet är att alla handlare ska kunna ha full verksamhet igång under hela byggtiden. De ska må bra och Nykvarnsborna ska kunna få sin service på hemmaplan, precis som idag. Cecilia Carlstedt tillägger också att det är ovanligt med ett så nära samarbete mellan arkitekt, entreprenör och uthyrningsorganisation.

- Det är härligt att vi alla jobbar för att uppfylla visionen om det nya Nykvarn.
De två arkitektkontor som är engagerade i arbetet är Reflex och Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.

Fakta Nya Nykvarns Centrum:
Detaljplanen för Nykvarns nya centrum vann laga kraft 2014-01-15 och nu har arbetet med att förnya centrum inletts. Scandinavian Property Group utvecklar Nykvarns Centrum med Box Bygg som entreprenör. Vi bygger totalt 36 000m2 innehållande 300-350 bostadsrätter och hyresrätter samt kommersiella lokaler innehållande handel, kontor och offentlig service. I centrum skapas också 500 parkeringsplatser.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Vi är en partnerägd fastighetsrådgivare aktiv på den svenska fastighetsmarknaden. Nordiers verksamhet omfattar tre olika affärsområden: transaktion, värdering samt uthyrning och utveckling. Vi erbjuder kvalificerad rådgivning och deal-making för såväl fastighetsägare och investerare som entreprenörer. Vår approach kännetecknas av att våra seniora partners är djupt involverade i alla projekt. Det gör skillnad.

Nordiers transaktionsteam är aktiva i alla fastighetssegment och genomför affärer i hela Sverige, även på illikvida delmarknader. Vi arbetar alltid i små team,...

Läs mer om Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsägarna varnar: Ekonomisk tvärnit om Riksbanken fullföljer räntebanan

Ekonomi/Finansiering Riksbankens planerade räntehöjningar riskerar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin enligt Fastighetsägarna. För Fastighetssverige berättar chefsekonomen Tomas Ernhagen mer om hur utvecklingen kan komma att se ut det närmaste året och vilka risker som finns för ekonomin om Riksbanken höjer räntan bortom 1,25 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige