Image
NRP och Wilfast säljer logistikfastighet i Kungsbacka.
NRP och Wilfast säljer logistikfastighet i Kungsbacka. Bild: Wilfast

Paretobolag köper för 768 miljoner och noteras på Spotlight

Transaktioner Backaheden Fastighets AB, ett av Pareto Securities nybildat bolag, köper Santa Marias distributionscenter i Kungsbacka av NRP och Wilfast för 768 miljoner kronor. Bolaget ska noteras på Spotlight inom kort.
Publicerad den 14 Januari 2021

Logistikanläggningen omfattar 45 500 kvadratmeter. Största hyresgäst är Santa Maria som representerar cirka 82 procent av hyresintäkterna. Santa Maria är Europas största smaksättningsföretag med drygt 900 anställda och är en del av den familjeägda finska livsmedelskoncernen Paulig Group. Övriga hyresgäster inkluderar bland annat Region Halland, Kungsbacka Kommun och Erikshjälpen.

Fastigheten omfattar totalt cirka 45 500 kvadratmeter uthyrningsbar area och har ett strategiskt läge med närhet till Santa Marias produktionsanläggning i Mölndal, Göteborgs hamn och motorvägsnätet. Santa Maria har nyligen tecknat avtal om att utöka och utveckla sitt distributionscenter i fastigheten med ytterligare 5 000 kvadratmeter.

– Vi är såklart väldigt nöjda med förvärvet av fastigheten Hede 3:122 som är belägen i Nordens starkaste logistikregion, cirka 2,5 mil från centrala Göteborg. Denna högkvalitativa fastighet med mycket starka hyresgäster uppfyller väl de investeringskriterier som Pareto fokuserar på vid förvärv. Vi ser nu fram emot ett bra och långsiktigt samarbete med Santa Maria och övriga hyresgäster, säger Hampus Ållemark på Pareto Securities AB.

Tillträde av fastigheten ägde rum den 22 december 2020. Backaheden Fastighets AB avses noteras på Spotlight Stock Market under början av 2021.

Eirik Forthun, partner och fondförvaltare på NRP Asset Management:

– Affärsplanen när vi köpte fastigheten 2016 var att utveckla fastigheten och förlänga hyresperioden med Paulig samt hyra ut de lediga utrymmena för att öka hyresintäkterna. Tillsammans med Wilfast har vi nu genomfört den planen och därmed ökat fastighetsvärdet i enlighet med vår strategi för investeringsfonden som nu är i en avvecklingsfas.

NRP är ett privatägt Oslo-baserat investmentbolag som bland annat investerar i fastigheter och som idag äger cirka 1,5 miljoner kvadratmeter lokalyta i logistikfastigheter i de nordiska länderna. NRP är en av de största onoterade aktörerna inom detta segment och erbjuder både privata fastighetsfonder och direktinvesteringar till sina investerare. Sedan år 2000 har NRP Group genomfört nästan 200 kommersiella fastighetstransaktioner i Norden, vilket har gett en jämn och bra avkastning till investerarna.

– För just detta projekt har vi haft en betydande mängd direkta investerare vid sidan av vår investeringsfond och vi är väldigt glada över resultatet och den avkastning som vi har genererat. Värdet som skapats i detta projekt är ett resultat av den framgångsrika samarbetsmodell som vi har haft i många år och som kombinerar fondinvesterare, direkta investerare, Wilfast och NRP, säger Knut Ekjord, partner och chef för direkta fastighetsinvesteringar på NRP Finans.

Wilfast arbetar främst med förvaltning av kommersiella fastigheter inom lager, logistik, industri och handel, men även med uthyrning, utveckling, förvärv, finansiering och försäljning på den nordiska fastighetsmarknaden. Oftast medverkar Wilfast även som investerare i de fastigheter som de har i uppdrag att förvalta.

– Vi är en flexibel organisation som genom vårt mångåriga samarbete med NRP har den finansiella trygghet som krävs för att vara delaktiga också i lite större fastighetsprojekt. Att vi ofta fungerar som både fastighetsägare och förvaltare är en del av vår affärsidé och vårt långsiktiga engagemang i fastigheterna som vi förvaltar. Samtidigt innebär det en trygghet för våra hyresgäster och en garanti för att våra hus hanteras med omsorg och stor noggrannhet, säger Mattias Wilson, vd på Wilfast.

CBRE har agerat säljrådgivare i affären.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige