Image
Ökade intäkter och förvaltningsresultat för Specialfastigheter.
Ökade intäkter och förvaltningsresultat för Specialfastigheter. Bild: Specialfastigheter

Ökade intäkter och förvaltningsresultat för Specialfastigheter

Bolag Specialfastigheter redovisar en stabil fastighetsverksamhet och växande fastighetsportfölj i sitt bokslut.
Publicerad den 15 Februari 2024

Specialfastigheters fastighetsportfölj växer fortsatt och marknadsvärdet uppgår till 41 740 Mkr. Ökningen beror främst på investeringar i ny-, om- och tillbyggnadsprojekt för Kriminalvården. Omsättningen har stigit med 25 procent och uppgår till 3 063 Mkr. Ökningen är framför allt hänförlig till färdigställandet av nya lokaler, övriga ny- och omförhandlingar samt indexjusteringar av befintliga avtal.

Totala intäkter från fastighetsförvaltning ökade med 25 % till 3 063 (2 456) Mkr
Förvaltningsresultatet ökade med 21 % till 1 624 (1 341) Mkr
Orealiserade värdeförändringar på fastigheterna uppgick till -188 (-1 723) Mkr och värdeförändringarna på finansiella instrument uppgick till -140 (210) Mkr
Årets resultat efter skatt uppgick till 1 020 (-143) Mkr
Marknadsvärdet på förvaltningsfastigheter ökade till 41 740 (36 210) Mkr
Utdelning som beslutas på årsstämman i april 2024 föreslås uppgå till 0 (0) Mkr

I rapporten skriver bolaget att efterfrågan på Specialfastigheters säkerhetsfastigheter är fortsatt stark och ytterligare investeringar har gjorts i fastighetsportföljen. Bolaget har under kvartalet tecknat flera nya hyresavtal med Kriminalvården, arbetat vidare med planerna på ett utvecklat fastighetsbestånd för vår kund Statens institutionsstyrelse samt färdigställt och överlämnat flera byggnader till vår förvaltningsverksamhet.

Bolaget konstaterar också att det glädjande nog har sett lite ljusare ut på kapitalmarknaden. De långa marknadsräntorna har sjunkit och likviditeten på marknaden har stärkts. Specialfastigheter har emitterat obligationer till en volym om cirka 1,5 miljarder kronor varav cirka en tredjedel grönt. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s bekräftade i december bolagets höga rating, AA+.

– Vi har en intensiv tid framför oss där vi ska fortsätta att skapa värde i vår fastighetsportfölj. Kundernas förtroende för oss är avgörande och jag gläds därför över resultatet från den senaste kundundersökningen som visar att kundnöjdheten ökat ytterligare. Detta tillsammans med den imponerande höga leveranskultur och stora kunskap som jag mött hos mina kolleger som nytillträdd vd för bolaget gör att jag verkligen ser fram emot Specialfastigheters fortsatta utvecklingsresa, säger Alexandra Laurén, vd för Specialfastigheter.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige