Image

Nytt landmärke i Södertälje

STADSUTVECKLING För första gången på 18 år har ett nytt stadshus byggts i Sverige. Södertäljes nya stadshus, som invigdes den 1 november, är skapat direkt för södertäljeborna.
Publicerad den 31 Oktober 2008

Här ska möten uppstå mellan medborgarna och de folkvalda. Demokratin är inbyggd i detta unika, 36 meter höga gemensamma rum som både är ett stadshus med fullmäktige och förvaltningar och ett kulturhus med stadsteater, utställningslokaler och dansbana.

BSK Arkitekter, som vann arkitekttävlingen, har haft tillgänglighet, öppenhet och demokrati som ledstjärnor:
- Södertälje Stadshus är ett av världens mest tillgängliga stads- och kulturhus med naturliga mötesplatser för alla södertäljebor, säger Svante Bergman, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

- Södertäljes politiker är modiga och öppnar för en dialog med medborgarna istället för att bura in sig, säger Marco Checchi, ansvarig inredningsarkitekt på BSK Arkitekter.

I entrén finns receptionen där man både kan få svar på alla frågor som rör Södertälje och köpa biljetter till rullstolsdans på dansbanan eller till ett drama i den nyrenoverade Stadsteatern som byggts samman med stadshuset.

Södertäljes viktigaste plats finns i ett utskjutande, granitklätt rum över entrén. Här
kan folk ute på gatan se Södertäljes starke man, kommunalrådet Anders Lago (s), och de andra politikerna i aktion.

FAKTA
• Yta: 17 000 kvadratmeter (varav 10 000 kvadratmeter nybyggnad
och 7 000 kvadratmeter ombyggnad).
• Fastighetsägare: Telge Fastigheter.
• Läge: Campusgatan 26 vid Södertälje Station.
• Arkitekt: BSK Arkitekter har ritat både
byggnaden och inredningen.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige