Image

Nyréns vinner stor tävling i Oskarshamn

Bygg/Arkitektur Nyréns förslag får ligga till grund för den framtida utformningen av Brädholmen och Skeppsbron i Inre hamnen i Oskarshamn.
Publicerad den 3 April 2014
Nyréns förslag får ligga till grund för den framtida utvecklingen av Inre hamnen i Oskarshamn. Bild: Nyréns
Nyréns förslag får ligga till grund för den framtida utvecklingen av Inre hamnen i Oskarshamn.

Detta sedan Oskarshamns kommun offentliggjort resultatet av ett omfattande parallellt uppdrag.

Projektet blir sannolikt ett av stadens största stadsutvecklingsprojekt någonsin.

- I vårt förslag har vi skapat ett mindre hamntorg som erbjuder ett nytt spännande stadsrum med möjlighet till bad, utsikter, handel och avkoppling, säger Dag Cavallius som är ansvarig arkitekt tillsammans med Åsa Samuelsson för det här projektet.

Nyréns ambition har varit att skapa förutsättningar för en långsiktig och hållbar ny stadsdel med stora stadsmässiga kvaliteter och en attraktiv, trygg och levande stadsmiljö.

I bedömningsgruppens utvärdering lyfter man fram följande:

"Vår bedömning är att Nyréns förslag redovisar en enhetligt utformad öppen modernistisk välbalanserad stadskaraktär som i sin kvartersutformning känns väl integrerad med stadskärnans befintliga kvarter. Kvarteren är väl definierade i sin storlek och stadstyp samtidigt som de uppvisar en önskvärd variation inom sig. Förslaget har hittat en tydlig koppling till Hamngatan och övriga stadskärnan. Torget är väl avgränsat i storlek och har en stark vattenkontakt som kan ”laddas” med olika aktiviteter och användningsområden. Vi anser att Nyréns förslag har störst möjlighet att tillföra önskade kvaliteter till Oskarshamn och detta utformningsförslag föreslås utgöra grunden i den fortsatta planeringen för Inre hamnen. Man har i bearbetningen visat att portalhuset kan vara kvar i sitt nuvarande läge vilket ökat förutsättningarna för förslagets genomförande betydligt."

Förslaget är framtaget av Nyréns Arkitektkontor i samarbete med Sweco Infrastructure och Bengt Dahlgren AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige