Image

Ny tjänst ska öka transparensen för lokalhyror

Sverige En ny webbtjänst har lanserats som bygger på att öka transparensen inom lokalhyror.
Publicerad den 30 Oktober 2013
Joachim Bozorgnia. Bild: Cresnia
Joachim Bozorgnia.

Hyreskartan kallas webbtjänsten och den leds av Joachim Bozorgnia som för några år sedan lämnade NAI Svefa för att starta det egna bolaget Cresnia.

- En vanlig uppfattning från hyresgäster är att de upplever att den kommersiella hyresmarknaden kännetecknas av hemliga hyresavtal och dålig genomlysning. Företagen vet inte vad grannen eller konkurrenten betalar i hyra när de själva förhandlar fram sitt långa hyreskontrakt med fastighetsägaren. Naturligtvis är hyran baserad på en rad olika faktorer, så exempelvis investeringar av fastighetsägare, lokalens placering eller läge. Men företagen behöver en uppfattning om vilka ungefärliga hyror som är rimliga i ett område, och det kan hyreskartan visa, säger Joachim Bozorgnia.

Webbtjänsten riktar sig till stora och små företag som är kommersiella hyresgäster. Hyresgästerna anger själva vad de betalar i hyra i en nätbaserad databas. På så sätt blir hyrorna offentliga och jämförbara. På Hyreskartan.se ska de kommersiella hyresgästerna själva lägga in sin hyra anonymt och samtidigt jämföra sina priser och på sikt spara pengar. Hyreskartan är nationell och uppdelad utifrån fyra kategorier. Användaren behöver ha sitt hyresavtal till hands vid registrering och rapporterar in sin hyra för kontor, lager, butik eller industri.

- Vi tror att kartan har fått så stort genomslag för att hyror är en kostnad som företag har börjat ifrågasätta. På sikt vill vi att företag ska kunna använda kartan för att kunna skaffa sig ytterligare marknadskunskap, säger Bozorgnia.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige