Image

Ny satsning på Örndalen – dubblat avstånd till örnarna

Bygg/Arkitektur Örndalen Resort lämnar nu in en frivillig ansökan om miljöprövning till Mark- och miljödomstolen i Östersund för ett förminskat projekt än det som ursprungligen planerades i Vemdalen. Det nya projektet innebär att skyddsavståndet till områdets örnpar fördubblas.
Publicerad den 30 November 2016

Därmed bedöms inte längre någon dispens från artskyddsförordningen för kungsörn behövas. Ett nationellt kunskapscentrum om örn ingår även i satsningen.

En central fråga i processen har varit hur stort avstånd det krävs mellan ett örnbo och en exploatering för att örnarna ska anses vara ostörda. Örndalen Resort har tagit hjälp av sakkunnig expertis vid det norska företaget Naturrestaurering AS i Oslo som gjort en internationell genomgång av kunskapsläget.

Deras slutsats är tydlig. Ett avstånd på 1 000 meter mellan ett örnbo och en exploatering är ett betryggande skyddsavstånd. Utifrån denna sakkunskap har projektplanerna förändrats och avståndet till örnparet har fördubblats jämfört med de ursprungliga planerna för Örndalen.

– Med det fördubblade avståndet skapar vi en extra skyddsmarginal till örnarna. Enligt tillgänglig expertis innebär det att det inte längre behövs ett undantag från artskyddsförordningen, något som vi argumenterar för i vår ansökan, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort.

Uppgifterna om skyddsavstånd är centrala i den ansökan om miljöprövning som nu lämnas in till Mark- och miljödomstolen. Till ansökan kommer även den tidigare vilande tillståndsansökan för vattenmagasin och snökanoner att läggas. Förhoppningen är att få ett tillståndsbeslut under våren 2017. Därmed skulle byggstart kunna ske sommaren 2017. Totalt omfattar den uppdaterade detaljplanen 5 600 bäddar. Fullt utbyggt kommer Örndalen att ha 7 000 – 7 500 bäddar.

– Vi presenterar nu ett reviderat Örndalen, fortsatt med året-runt-profil. Satsningen har fått en komprimerad utformning som lämnar mer natur orörd. Vi har helt följt den linje som Naturskyddsföreningen ursprungligen argumenterade för, säger Mats Svensson.

Planerna på ett nationellt kunskapscentrum om örn ingår fortsatt i den nya satsningen. Örndalen Resort kommer att söka dialog med Naturskyddsföreningen, Sveriges Ornitologiska Förening och Föreningen Kungsörn Sverige, samt myndigheter och organisationer om samverkan för att utveckla projektidén och genomföra en förstudie.

Fullt utbyggt bedöms även den reviderade satsningen på Örndalen Resort bidra med 400 långsiktiga årsarbeten. Därtill skapas minst 50 årsarbeten under den tioåriga utbyggnadsperioden.

– Exploatörerna har visat stor lyhördhet. Vi välkomnar detta. Projektet har stor samhällsnytta för kommunen. Nya arbetstillfällen i en växande och hållbar besöksnäring är precis vad vi behöver, säger Anders Häggkvist, kommunstyrelsens ordförande i Härjedalens kommun.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige