Då Mora kommun vill ta reda på om det finns ett kommersiellt intresse för investerare att investera i och eventuellt förvalta lokaler på Strandenområdet har Archus anlitats för att leda processen. Området är den "grusplan" i centrala Mora som ligger vid Rosa huset och där den tidigare Strandens skola låg. Ytan används som Vasaloppens målgång, men är i övrigt till stor del outnyttjad.
I förslaget som Archus tagit fram föreslås en 800 elevers högstadieskola, en idrottshall, en kulturscen samt lokaler för kulturskola och ungdomsgård. I vilken utsträckning marknadens aktörer tillåts medverka bestäms under processen.
– Ett fantastiskt projekt för stadsutveckling innehållande många beståndsdelar såsom politik, stort allmänintresse, evenemangsutveckling och förutsättningar för ungdomars utbildning och fritid. Archus får i detta projekt bistå i en politisk process när den är som bäst, att ge och ta, förhandla med Morabon i fokus, för ett attraktivare Mora och en rimlig kommunal ekonomi, säger Åsa Svedjetun, affärsutvecklare på Archus.
När det gäller finansieringen finns olika alternativ: Ett bygger på att en privat aktör uppför och förvaltar lokaler och där kommunen går in och hyr det som behövs för kommunens verksamheter. En annan möjlighet är att kommunen bygger i egen regi och äger lokalerna, eller blandformer av alternativen.
Något bygge kan dock inte påbörjas innan det nya infrastrukturprojektet Genomfart Mora är klart, alltså omkring 2023.
Archus är en nytänkande, engagerad rådgivare och utvecklingspartner inom samhällsbyggnad, fastighetsutveckling, projektutveckling, arkitektur och design.
Idag består Archus av tre olika bolag som verkar enskilt och tillsammans formar en stark helhet;
Archus Arkitektur
Av utmaningar inom projektutveckling skapar vi hållbar arkitektur med spets och finess. Genom idé och initiativ är vår utgångspunkt att skapa goda affärer för våra kunder, bland våra kunder.
Archus Development
Archus Development erbjuder kunder affärsutvecklingskompetens genom att driva fram projekt från ...
Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.