Pangea Institutional Outlook är en återkommande rapport som kartlägger fastighetsägandet hos de 160 största nordiska institutionerna och deras investeringsstrategier under kommande tolv månader.
– Det är ett tydligt trendbrott som vi ser just nu. Nordiska institutioner har varit stora nettoköpare på den nordiska fastighetsmarknaden under hela 2000-talet och drivit priserna, men under 2017 och 2018 var man nettosäljare i både Sverige och Norden, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.
Sammanlagt äger de nordiska institutionerna fastigheter för 116 miljarder euro, vilket motsvarar 9,2 procent av deras totala tillgångar. I Sverige ligger den genomsnittliga fastighetsallokeringen på 11,3 procent, vilket är högst i Norden, och andelen har ökat från 6,9 procent i slutet av 2010.
– De svenska institutionerna har successivt ökat sin allokering mot fastigheter, medan institutionerna i Finland har gått i motsatt riktning och minskat sin allokering. I Sverige beror ökningen på såväl stigande fastighetspriser som betydande investeringar, fortsätter Mikael Söderlundh.
De nordiska institutionerna rankar fortfarande fastigheter som ett av de mest attraktiva tillgångsslagen, men konkurrensen från exempelvis statsobligationer har ökat. Även alternativa investeringar som hedgefonder och infrastruktur rankas högt, enligt rapporten. Inom fastigheter bedöms samhällsfastigheter vara det mest attraktiva segmentet för närvarande, följt av kontor, bostäder och logistik. Allt fler institutioner är också intresserade av att köpa fastigheter utomlands.
– Många tycker att den svenska fastighetsmarknaden börjar kännas dyr och söker därför investeringar på billigare marknader. Parallellt med att bygga upp en bredare geografisk exponering väljer många institutioner att också satsa på sin projektverksamhet i Sverige, säger Joakim Arvius, projektledare och partner på Pangea Property Partners.
Det är framförallt de största institutionerna som sneglar internationellt och allra högst upp på listan står investeringar i Asien och USA. Övriga Europa har däremot tappat i attraktivitet under de senaste åren, enligt rapporten.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.