Image

Miljardsatsning på hyresrätter i Sigtuna

TRANSAKTIONER Sigtunahem köper en del av Peabs byggrätter som projekt till Sigtunahem. Det handlar om 455 lägenheter till ett värde av 774 miljoner kronor.
Samtidigt bygger Wåhlin Fastigheter 145 hyresrätter i centrala Märsta.
- Under två år byggs 660 lägenheter i Sigtuna. Det skulle motsvara att Stockholm stad under samma tid skulle bygga över 13 000 hyresrättslägenheter, säger kommunalrådet Anders Johansson (S).
Publicerad den 10 Mars 2010

Peab har cirka 1 500 byggrätter i kommunen. Det handlar om egna hem, bostadsrätter och hyresrätter. Nu säljer Peab en del av sina byggrätter som projekt till Sigtunahem:

- Det här visar att Peab är aktiva i tillkomsten av nya hyresrätter i nära samarbete med kommunen. Genom användandet av vårt industriella byggsystem kommer produktionskostnader att minska och produktionstider kortas, det ger en bra produkt till konkurrenskraftiga priser, säger Tomas Anderson, vd på Peab Bostad.

Sigtunahem har idag en fastighetsportfölj som mycket starkt domineras av bostäder byggda på 60- och 70-talen. Med det stora tillskott som nu planeras får portföljen en jämnare struktur:

- Vi behöver många nya bostäder för en bra balans i vårt bestånd. Detta förvärv bäddar för det. Vi får många nya lägenheter som ger hög kvalitet i boendet och låga förvaltningskostnader bland annat i form av låga energi- och underhållskostnader, säger Kicki Björklund, vd i AB Sigtunahem.

Bostadsaffären mellan Peab och Sigtunahem som omfattar 455 lägenheter presenterades på Sigtunahems styrelsemöte i måndagskväll. Styrelsen väntas fatta det formella beslutet måndagen den 15 mars. Det är dock ägaren, Sigtuna kommun, som genom kommunfullmäktigebeslut slutligt ska avgöra frågan, vilket väntas ske på ett extra sammanträde 6 april.

Eftersom fler av lägenheterna redan är i produktion kan den första inflyttningen ske redan under september 2010. Inflyttning fortsätter sedan under en period på mellan 2 till tre år framåt.

- Vi i Sigtuna befäster nu platsen som den kommun i landet som bygger flesta hyresrätter i landet per invånare. Sammantaget med den affär med Peab som presenterats idag, pågående produktion av Wåhlins fastigheter och Sigtunahems egen produktion byggs under två år 660 lägenheter. Det skulle motsvara att Stockholm stad under samma tid skulle bygga över 13 000 hyresrättslägenheter, säger kommunalrådet Anders Johansson (S).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige