De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 1 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 6 procent.
Antalet sålda bostäder fortsätter att vara lågt. Sett till de senaste tre månaderna såldes 22 900 bostadsrätter och 13 100 villor, vilket är 5 procent färre bostadsrätter men 1 procent fler villor jämfört med samma period förra året.
Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.
För september innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för juli-september jämförs med motsvarande viktade medelvärde för juni-augusti. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med april-juni.
Erik Olsson Fastighetsförmedling noterar att säljarna hittills leder i dragkampen mot köparna om man betänker att bostadspriserna är lika höga nu som när pandemin började.
Nedgången motsvarar bara den tidigare pandemieffekten, när en unik livsstil gjorde att man ville spendera mer på bostaden. I det perspektivet har marknaden inte tagit hänsyn till att bolåneräntorna är drygt tre gånger så höga nu som när pandemin började. Frågan är om, och i så fall hur länge, säljarna och bostadspriserna kan stå emot den ekonomiska utvecklingen.
Även om slutet på räntehöjningarna nu är det för tidigt att andas ut. Redan gjorda räntehöjningar ger effekt på ekonomin under lång tid framöver, både indirekt i form av högre produktionskostnader som leder till högre priser, och direkt som högre räntekostnader när lån med mycket lägre ränta än nu förfaller.
Köparnas betalningsvilja har samtidigt minskat mer än vad bostadspriserna visar. Säljare som inte får priset de vill ha pausar försäljningen, och utbudet ökar.
"Vi räknar fortfarande med att det kommer att säljas fler bostäder mot slutet av året. Då måste antingen fler säljare acceptera köparnas lägre betalningsvilja, eller fler köpare vilja betala mer", skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling.
När man väger ihop fördröjda ränteeffekter av många slag, sänkta reallöner och en arbetsmarknad som ser ut att dämpas är det troligare att fler säljare anpassar sig så att det säljs fler bostäder genom att bostadspriserna går ner snarare än upp, tillägger de.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.