Image

Marievik blir blandstad – AMF går vidare med holländsk arkitekt

Bygg/Arkitektur AMF och Stockholms stad har genomfört parallella arkitektuppdrag kring fastigheten Marievik 15 i Liljeholmen. Området ska förvandlas till en blandstad med kontor och cirka 500 lägenheter.
Publicerad den 7 Oktober 2013

AMF Fastigheter får nu vidare med ett förslag från det holländska arkitektkontoret Search, som bland annat innebär att det nuvarande kontorshuset rivs.

Platsen vid kajen närmast Liljeholmsbron ska utvecklas för bostadsändamål i syfte att bättre ta tillvara på läget vid vattnet och innerstaden. Den nya bebyggelsen innebär också att blandningen av kontor och bostäder i hela Marievik stärks, något som är viktigt för att uppnå en levande stad.

I nu liggande förslag från Search finns möjlighet till cirka 500 lägenheter av varierande storlek. Det parallella uppdraget har varit en del av den pågående detaljplaneprocessen och nästa steg är att bearbeta förslaget inför ett plansamråd.

– Vi har under lång tid sett Marieviks stora utvecklingspotential. Tillsammans med staden vill vi skapa en levande stadsdel med en bra blandning av bostäder och arbetsplatser. Förslaget innebär en positiv förnyelse av hela området längs Årstaviken, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

– Förslaget är en komposition av olika höga slanka hus. Det är en modern tolkning av Stockholmsmotivet som innebär att vi markerar brofästena vid malmarna med högre hus, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

– Samspelet mellan de enskilda byggnaderna och stadsrummet som helhet är väldigt intressant. Det stora antalet nya bostäder som förslaget möjliggör innebär att stadslivskvaliteterna på platsen stärks, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige