Image

Lykke: Kronan är ett problem

Lokalmarknadsdagen februari Patrizia siktar för närvarande mer på Danmark och Finland än på Sverige. Orsaken är den starka svenska kronan – och kronan i sig.
Publicerad den 18 Februari 2015
Jo De Clercq, Rikke Lykke och Thomas Völker diskuterade internationella investerares syn på Sverige. Bild: Rasmus Thedin
Jo De Clercq, Rikke Lykke och Thomas Völker diskuterade internationella investerares syn på Sverige.

Helabas Thomas Völker, Rocksprings Jo De Clercq och Patrizias Rikke Lykke diskuterade internationella investerares syn den svenska marknaden på Lokalmarknadsdagen.

- Vi fokuserar just nu framför allt på Finland och Danmark. Den svenska kronan och volatiliteten gentemot euron gör att vi måste hedga. För tillfället är gapet mellan yield och finansiering inklusive hedgingkostnader helt enkelt för litet, sa Rikke Lykke.

Samtidigt menade hon att Sverige i det långa loppet är mest intressant.

- Just nu har vi bara en person på kontoret i Stockholm, men rimligtvis kommer det att vara det största kontoret i Norden övertid, Sverige är ju den största marknaden.

När det gäller Göteborg ifrågasatte hon om de lokala aktörerna vill ha hit internationella investerare.

- Det pratas mycket om att det är viktigt med bredd och att det finns internationella aktörer på marknaden, men i praktiken verkar det inte vara så. Vi får väldigt sällan affärspropåer härifrån. Vilket är synd, inte minst för fastighetsmarknaden här, den hade mått bra av samarbeten med internationella investerare.

Rockspring har, i sina svenska investeringar, ett samarbete med Vencom. Jo De Clercq berättade om hur parterna hittade varandra.

- Vi träffades första gången på Mipim för några år sedan. Vi samtalade i ett par år innan vi började investera tillsammans. Man kan säga att vi förlovade oss först, och sedan blev det giftermål, sa Jo De Clercq.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige