Image

Lundström: Ta bort vinstskatten på bostäder

EKONOMI Professor Stellan Lundström säger i en intervju med Svenska Dagbladet att han tycker det är dags att slopa reavinstskatten på bostäder. - Man bör se boende som konsumtion och inte som kapital, säger han i intervjun.
Publicerad den 8 December 2009

I dag är skatten 22 procent efter höjningen årsskiftet 2007/2008.

- Den leder till en inlåsningseffekt. Folk som bor i villa drar sig för att sälja den, för att man inte vill betala den här skatten, säger Stellan Lundström i en intervju med SvD.

Han vill även ta bort stämpelskatten och rätten till årligt ränteavdrag. Dock vill han återinföra den årliga fastighetsskatten.

- Vi borde främja eget kapital istället. De högbelånade bostadsköpen kan påverka den finansiella stabiliteten. Och en ökad finansiering med eget kapital ger även en stabilare bostadsmarknad, som inte svänger så kraftigt med ränteförändringar, säger han till SvD.

Vidare vill Stellan Lundström skapa en hyresmarknad med fri hyressättning så att folk kan hyra ut sina bostäder i större omfattning. Och han tycker att investeringsbidraget för nybyggnation av hyresrätter är bra och ska få finnas kvar.
Lundströms reformpaket presenteras i forskningsrapporten "En flexibel och effektiv bostadsmarknad".


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige