Bim, Building Information Modelling, är ett begrepp som ses allt oftare i samband med diskussioner om utvecklandet av byggprocesser. Enkelt beskrivet handlar Bim om en arbetsmetod där man tar fram och hanterar fakta och data i en 3D-modell som också är en databas. På detta sätt ökar Link kvaliteten i projektarbetet, eftersom underlaget till kund och underleverantörer blir tydligt och skapar en bra helhetssyn.
Link arkitektur är en stor organisation och arbete med Bim-liknande processer och verktyg har genomförts i olika projekt runt om i landet, bland annat i Umeå och Stockholm, berättar Ulrika Gyllenberg. Nu samlar vi ihop erfarenheterna samtidigt som vi gör en kunskapsöverföring från våra norska kollegor inom Link samt från en av våra ägare, teknikkonsultföretaget Multiconsult. Norrmännen har kommit längre än vad vi i Sverige har gjort på detta område. De är till stor hjälp i utvecklandet av en företagsgemensam arbetsprocess och spridandet av kunskap inom organisationen.
Vi har redan tidigare haft som målsättning att samarbeta integrerat med de andra kompetensområdena från projektens allra tidigaste skeden och den processen är väldigt naturlig i Bim-projektering, där vi låter kommunikationen ske genom öppna filformat.
Hållbarhet och energieffektivisering är viktiga frågor för oss på Link. Med hjälp av Bim har vi en ännu större möjlighet att i ett tidigt skede utveckla dessa delar av projektet. Ytterligare ett argument för att göra Bim till en del av vårt dagliga arbete. Ett konkret projekt som företaget driver just nu är projekttävlingen om det nya Södersjukhuset i Stockholm. Där arbetar Link med alla delar av Bim, säger Ulrika.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.