Image
Lessebohus vill sälja hela fastighetsbeståndet.
Lessebohus vill sälja hela fastighetsbeståndet. Bild: Lessebohus

Lessebohus vill sälja hela beståndet

Transaktioner Styrelsen i Lessebohus bedömer inte att det finns ekonomi att driva en hållbar verksamhet. Därför vill man nu sälja hela bolagets bestånd om 365 lägenheter i Lessebo kommun.
Publicerad den 20 Mars 2024

Styrelsen bedömer att Lessebohus inte har tillräckligt bra ekonomi för att bedriva en hållbar verksamhet framöver. För att en försäljningsprocess ska kunna påbörjas ska bolagets ägare, Lessebo kommun, först godkänna beslutet i kommunfullmäktige.
– Lessebohus i sin nuvarande form har tyvärr mycket små möjligheter att nå sina mål. Vi vill i stället arbeta för att hitta en, eller flera, engagerade köpare som vill vara aktiva fastighetsägare i vår kommun, säger Gunilla Arvidsson (S), ordförande i Lessebohus styrelse.

Lessebohus har sedan lång tid tillbaka stora lån och har inte haft tillräckligt med kapital för att göra de investeringar som krävs i fastigheterna.

Under våren 2023 sålde Lessebohus 60 procent av lägenheterna. Samtidigt har det allmänna kostnadsläget höjts betydligt och Lessebohus har, liksom andra bostadsbolag, fått kraftigt höjda driftskostnader. Det gör att den förväntade ekonomiska effekten av försäljningen har uteblivit.
– Vi hoppades att försäljningen som gjordes förra året skulle säkerställa driften framöver men de kraftiga kostnadsökningar som har varit gör att vi nu som ägare måste ta ställning till fortsättningen utifrån våra invånares och skattebetalares bästa, säger Lars Altgård (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den planerade försäljningen omfattar samtliga Lessebohus 365 lägenheter. Lessebohus kommer att anlita mäklare för hjälp med försäljning av fastigheterna. Lessebo kommun ska sedan genom kommunstyrelsen godkänna de nya ägarna när processen har kommit så långt.
– Vi behöver försäkra oss om att de nya ägarna har kapacitet att fortsätta driva fastigheterna på ett sätt som gynnar lokalsamhället. Det är särskilt viktigt att det fortsatt ska finnas tillgång till trygga bostäder för äldre i alla tätorter, säger Lars Altgård.

Lessebohus vd Mikael Jaksic har informerat personalen. Hyresgästerna får information under måndagen.
– Det här är så klart ett väldigt tråkigt beslut men det är nödvändigt. Det är bättre att agera nu än att vara passiv och vänta och se. Nu får vi göra det bästa av situationen och fortsätta att leverera en god service till våra hyresgäster, säger Mikael Jaksic.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige