Image

Lennart Sten om ”regeringens svek”

JURIDIK I en debattartikel i Dagens Industri sågar GE Real Estates Norden- och Östeuropachef Lennart Sten regeringen, som han menar ”undergräver äganderätten”. Bakgrunden är tvisten i Mölndals centrum.
Publicerad den 7 April 2010

GE äger två fastigheter i Mölndals centrum. Högerstyrda Mölndals kommun har ansökt om expropriation för att istället ge plats åt ett jätteköpcentrum signerat Steen & Ström.

Lennart Sten menar nu att regeringen sviker sina löften om att stärka äganderätten.

Han skriver:

”De fyra regeringspartierna har konsekvent efterlyst ett förstärkt skydd för äganderätten och betonat dess avgörande betydelse för tillväxt och investeringar. Äganderätten har beskrivits som närmast helig för ett modernt samhälle.”

”I regeringsställning är alla löften och uttalanden om äganderättens betydelse som bortblåsta. Ett upprörande exempel är ett expropriationsärende i Mölndals kommun, där regeringen snabbt ställer upp till partibröders hjälp för att bygga ett köpcenter i centrala Mölndal.”

”I fallet Mölndal används expropriationsinstitutet som ren utpressning. Det står i strid mot de konventioner Sverige har förpliktigat sig att följa. Därigenom urholkar den borgerliga regeringen äganderätten genom att missbruka expropriationsinstitutet.”

”Fallet Mölndal är upprörande och ett uttryck för en nonchalant och arrogant syn på äganderätten. Kommunens ansökan om expropriation för ett franskägt bolags räkning strider inte bara mot grundläggande bestämmelser, konventioner och historiska värderingar utan också mot kommunallagen.

Moderaterna är i sin iver att bli ett nytt socialdemokratiskt parti beredda att tumma på en rad grundläggande värderingar om äganderättens betydelse i ett modernt samhälle.”

GE har överklagat expropriationsbeslutet till regeringsrätten.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför får Odd Molly ett "nygammalt" bolagsnamn

Bolag Vid en extra bolagsstämma den 22 oktober blev det klart att fastighetsbolaget Odd Molly International ska byta namn till Logistea – ett bekant namn i fastighetskretsar som varit "ledigt" sedan den 29 september då före detta Logistea bytte namn till Athanase Innovation AB. För Fastighetssverige berättar Logisteas styrelseordförande Patrik Tillman om tankarna bakom namnbytet och den fortsatta vägen framåt för bolaget som nu är ett helt renodlat fastighetsbolag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY