Image

Äganderätten stärks vid expropriation

Juridik Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att föreslå regler om vinstfördelning vid expropriation. Avsikten är att stärka äganderätten.
Publicerad den 17 Mars 2011
Beatrice Ask. Johan Ödmann. Bild: Johan Ödmann
Beatrice Ask. Johan Ödmann.

Regeringens avsikt är att ytterligare ersättning ska betalas när en fastighet tas i anspråk med tvång för vinstdrivande verksamhet. En sådan reform kommer att leda till ett rättvisare ersättningssystem samt en förstärkning av äganderätten.
Regeringen har tidigare åstadkommit en utökad rätt till ersättning vid expropriation. De nya reglerna trädde i kraft den 1 augusti 2010 och innebar en höjning av ersättningsnivåerna.

- Ersättningen bör bestämmas på ett sätt som är rättvist - även ur fastighetsägarens perspektiv. Det innebär att man vid ersättningsbestämningen bör kunna ta hänsyn till om fastigheten är avsedd att generera vinst efter expropriationen, säger justitieminister Beatrice Ask.

Utredare är före detta lagmannen Jan Alvå. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 oktober 2012.

Fastighetsägarna välkomnar regeringens beslut.

- Det är glädjande att denna utredning nu kommer till stånd. Inte minst mot bakgrund av de otillfredsställande ersättningsnivåer som för närvarande gäller när mobiltelefonioperatörer tilltvingar sig rätt att sätta upp master och antenner på annans fastighet. Positivt är att regeringen uttalat att avsikten i sådana fall är att fastighetsägaren ska kunna få del av den exproprierandes ekonomiska nytta av att få sätta upp masterna på fastigheten, säger Rune Thomsson, chefsjurist hos Fastighetsägarna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige