Image

Äganderätten stärks vid expropriation

Juridik Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att föreslå regler om vinstfördelning vid expropriation. Avsikten är att stärka äganderätten.
Publicerad den 17 Mars 2011
Beatrice Ask. Johan Ödmann. Bild: Johan Ödmann
Beatrice Ask. Johan Ödmann.

Regeringens avsikt är att ytterligare ersättning ska betalas när en fastighet tas i anspråk med tvång för vinstdrivande verksamhet. En sådan reform kommer att leda till ett rättvisare ersättningssystem samt en förstärkning av äganderätten.
Regeringen har tidigare åstadkommit en utökad rätt till ersättning vid expropriation. De nya reglerna trädde i kraft den 1 augusti 2010 och innebar en höjning av ersättningsnivåerna.

- Ersättningen bör bestämmas på ett sätt som är rättvist - även ur fastighetsägarens perspektiv. Det innebär att man vid ersättningsbestämningen bör kunna ta hänsyn till om fastigheten är avsedd att generera vinst efter expropriationen, säger justitieminister Beatrice Ask.

Utredare är före detta lagmannen Jan Alvå. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 oktober 2012.

Fastighetsägarna välkomnar regeringens beslut.

- Det är glädjande att denna utredning nu kommer till stånd. Inte minst mot bakgrund av de otillfredsställande ersättningsnivåer som för närvarande gäller när mobiltelefonioperatörer tilltvingar sig rätt att sätta upp master och antenner på annans fastighet. Positivt är att regeringen uttalat att avsikten i sådana fall är att fastighetsägaren ska kunna få del av den exproprierandes ekonomiska nytta av att få sätta upp masterna på fastigheten, säger Rune Thomsson, chefsjurist hos Fastighetsägarna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför får Odd Molly ett "nygammalt" bolagsnamn

Bolag Vid en extra bolagsstämma den 22 oktober blev det klart att fastighetsbolaget Odd Molly International ska byta namn till Logistea – ett bekant namn i fastighetskretsar som varit "ledigt" sedan den 29 september då före detta Logistea bytte namn till Athanase Innovation AB. För Fastighetssverige berättar Logisteas styrelseordförande Patrik Tillman om tankarna bakom namnbytet och den fortsatta vägen framåt för bolaget som nu är ett helt renodlat fastighetsbolag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY