Idén är bland annat att använda kroppsvärmen från de 250000 människor som varje dag passerar närliggande Centralstation Stockholm. Genom vanliga värmeväxlare i ventilationen kan överskottsvärmen från besökarna på Centralstation Stockholm omvandlas till varmvatten och pumpas över till den närliggande kontorsbyggnaden, för att där omvandlas till grundvärme i kontoren. Det är ännu inte klart hur effektivt detta är men förhoppningen är att det kan vara 5-15 procent av byggnadens värmebehov.
Projektet uppmärksammas nu internationellt, redan före byggstarten.
Det miljösmarta Kungsbrohuset har fått uppmärksamhet av bland annat av BBC, Le Monde samt media i länder såsom Tyskland, Kanada, Kina, Polen, Ryssland och Turkiet.
- Vi är mycket glada att redan nu ha fått internationell uppmärksamhet för vårt miljöarbete, eftersom vår ambition är att Kungsbrohuset ska vara en förebild på den moderna fastighetsmarknaden. Med Kungsbrohuset vänder vi oss till de hyresgäster som tillsammans med Jernhusen vill arbeta för hållbar energianvändning och ett tydligt miljötänk utöver det vanliga och som värdesätter att vara mitt i Stockholm men ändå nära världen. Läget är kanske Sveriges bästa sett ur kommunikationssynpunkt, säger Per Berggren, vd på Jernhusen.
Arbetet med att ta tillvara överskottsvärme från omkringliggande byggnader är ett av flera led i skapandet av det miljösmarta huset där både energiförbrukning och alternativa energikällor studeras.
Målsättningen för Kungsbrohuset är att halvera energiförbrukningen jämfört med motsvarande byggnader. Huset miljöcertifieras enligt tre olika system; Green Building, P-märkning samt ett nytt svenskt system under framtagande av Boverket och KTH/Energimyndigheten. Totalt kommer Kungsbrohuset som planeras stå klart 2010, att omfatta närmare 40000 kvadratmeter med plats för kontor, hotell, restauranger och butiker.
Miljöarbetet började redan vid rivningen av den gamla fastigheten, som inleddes den 7 december förra året. Det material som går att återanvända används vid andra projekt, till exempel går fönster till byggprojekt i Estland och befintlig kontorsinredning har skänkts till \″Läkare utan gränser\″.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.