Image

Köpare klar i Botkyrka

Transaktioner Botkyrkabyggens storaffär är nu klar. Bolaget säljer tio fastigheter med 1 300 lägenheter. Det underliggande fastighetsvärdet i affären uppgår till 705 miljoner kronor.
Publicerad den 7 Juni 2013

Botkyrkabyggen har skrivit avtal med det nya bolaget Mitt Alby. Bakom bolaget står Mikael Ahlström, grundare av riskkapitalbolaget Procuritas.

- Det som vägt tyngst är att företaget vill vara en långsiktig samarbetspartner för Botkyrka kommun och Botkyrkabyggen, och bland annat anställa lokal personal i Botkyrka. Det här är positivt för både Alby och Botkyrka, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren.

Kommunen har gjort en lista på vad den nye ägaren ska uppfylla, bland annat långsiktighet i ägandet, samt miljöambitioner. Mitt Alby har för avsikt att vara en långsiktig ägare och ha en närvaro i Alby genom bland annat ett lokalt förvaltningskontor och lokalt anställda. De planerar upprustningar av fastigheterna enligt samma tidsplan som Botkyrkabyggen tidigare har gjort upp.

- Engagemang och närvaro gör att vi känner oss trygga att lämna över de 1 300 lägenheterna till nya ägaren. Vi ser fram emot ett nära samarbete. Vi äger Alby Centrum, och kommer efter försäljningen att äga 2 000 lägenheter i Albydalen och sammanlagt nära 11 000 lägenheter i Botkyrka, säger Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen.

Botkyrkabyggen genomför försäljningen på uppdrag av Kommunfullmäktige, som också ska godkänna köparen. Det beräknas ske 26 juni.

- Vi har en långsiktig plan med köpet. Vi kommer att förvalta fastigheterna på bästa sätt och tror på att utveckla Alby tillsammans med de boende, som är en stark kraft med kreativitet och entreprenörsanda. Vi ser fram emot att lära känna våra hyresgäster på Albyberget, säger Mikael Ahlström, styrelseordförande för Mitt Alby.

- Vi vill främja olika näringslivsinitiativ och kulturella aktiviteter. Vi för redan samtal med ett antal lokala krafter exempelvis Orten Skriver, Boodla, Kreativa Fonden, SSA Group och The Good Tribe.

Mikael Ahlström kommer från en byggmästarfamilj, därifrån kommer hans intresse för fastighetsförvaltning.

Ahlström är också medgrundare till stiftelsen Chelha, som främjar utbildning och demokratiutveckling. Via Procuritas, som han startade 1986, är han involverad i koncernen Olivia, som bedriver hemtjänst, personlig assistans, omsorg och rehabilitering på flera håll i landet, och har drygt 6000 anställda.

Försäljningen av fastigheterna på Albyberget sker i bolagsform och priset baseras på ett fastighetsvärde på 705 miljoner kronor efter avdrag för latent skatt.

Den nye ägaren beräknas ta över förvaltningen av fastigheterna före årsskiftet.

PWC har varit rådgivare till Botkyrkabyggen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige