Image

Klas Eklund leder nya Bokriskommittén

Bostäder Fastighetsägarna Sverige och handelskamrarna i Sveriges tre storstadsregioner – Stockholms Handelskammare, Västsvenska Handelskammaren och Sydsvenska Handelskammaren – har startat den fristående Bokriskommittén under ledning av Klas Eklund, seniorekonom på SEB.
Publicerad den 10 September 2013

Senast i juni 2014 kommer kommittén att presentera en slutrapport. Under arbetets gång kommer den att presentera ett antal delrapporter som belyser sociala, ekonomiska och andra dimensioner av ett reformarbete på bostadsområdet.

I slutrapporten kommer en eller flera reformstrategier för hur en övergång till en fungerande marknad för bostäder och då framförallt hyresbostäder, kan genomföras att presenteras.

Initiativtagarna står för finansieringen och det administrativa stödet för kommittén, men kommer inte styra arbetet. Syftet är att ta fram och presentera fram konkreta förslag på lösningar. Kommittén kommer själv stå för sina slutsatser.

- Skåne berörs i allra högsta grad av detta. I Malmö/Lund är debatten het, men alltmer är det hela västkusten som är ett gemensamt område, säger Per Tryding, vice vd för Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

- Vår bostadsmarknad är ju också påverkad av den danska ekonomin som i flera år varit kraftigt deprimerad. Det har dämpat de extrema prisstegringarna här. Men det innebär också att det kommer bli ett starkt ökat tryck när bromsen börjar släppa i Köpenhamn. Öresundsregionen kommer att växa med ett helt Göteborg på tjugotalet år. Och det kommer att accelerera om några år.

Debatten fokuserar mest på de tre svenska storstäderna, men förslagen kommer att vara till bred nytta.

- Det är en fråga som kommer att bli mer och mer kännbar också på annat håll. I exempelvis Växjö märks redan en hel del av bristerna på bostadsmarknaden också.

Utöver ordföranden består kommittén av:
Tor Borg, chefekonom SBAB
Ulrika Francke, vd Tyréns, fd stadsbyggnadsdirektör i Stockholm
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, KTH
Sonny Modig, bostadsutredare och debattör
Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region
Barbro Wickman-Parak, fd vice riksbankschef
Kommittén har knutit till sig tekn dr Björn Hasselgren vid KTH, som huvudsekreterare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige