Image
Konserthuset.
Konserthuset. Bild: White

Klartecken för Whites och Örebroportens konserthusplaner

Bygg/Arkitektur Byggnadsnämndens politiker har gett klartecken för Örebroportens konserthusprojekt om 105 miljoner kronor. White ligger bakom förslaget.
Publicerad den 15 Oktober 2013
Konserthusterrassen. Bild: White
Konserthusterrassen.

White är ingen nykomling i Örebro konserthus. 1985 genomfördes en omfattande renovering med White som arkitekt, och nu är det alltså dags igen. 105 miljoner kronor är avsatta för projektet där särskilt fokus ligger på åtgärder som förbättrar akustiken i konserthuset. Det är Sven Gunnarson på White i Örebro som tillsammans med kollegerna Ulla Antonsson och Björn Bondesson ligger bakom förslaget som nu ska genomföras på uppdrag av kommunens fastighetsbolag Örebroporten.

Själva detaljplanearbetet är pågående.

- Vi samarbetar också med akustikern Larry Kierkegaard från Chicago. Larry är en av de stora i akustikvärlden, med storheter som Carnegie Hall och Royal Shakespeare Company Theatre på meritlistan, berättar Sven Gunnarson.

I korthet handlar förnyelsen om att öka konsertsalens volym genom att höja taket med sex meter. Olika akustiska åtgärder ska eliminera ekon och andra oönskade effekter, samtidigt som nya sidoläktare ökar publikkapaciteten från 705 till 750 personer. Genom ombyggnaden bereds plats för större foajéutrymmen, utökad barn- och ungdomsverksamhet, musikcafé med mera. Själva huset byggs ut med tolv meter över nuvarande entré och ges ett nytt entrémotiv som anknyter till byggnadens ursprungliga storslagna entrémotiv.
Det andra arkitektoniska utropstecknet blir konsertsalens övre del som bryter igenom taket och matar in dagsljus genom två nya glasade sidor, vilket är ganska ovanligt i konserthallar. Med naturligt ljus blir långa repetitioner betydligt skönare för orkestermedlemmarna.

I Whites uppdrag ingår även att bearbeta platsen framför entrén, där man vill ta tillvara närheten till Svartån genom gradänger ner mot ån och en uteservering kopplad till kaféet i foajén.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige