Image
Södra Sandby, Lunds kommun.
Södra Sandby, Lunds kommun. Bild: Lunds kommun

Klartecken för utveckling i Lund

Bygg/Arkitektur Nu har byggnadsnämnden i Lunds kommun tagit beslut om utveckling av Södra Sandby. Efter att kommunen tidigare i år bestämt sig för att ta över ansvaret för genomfartsvägarna är det nu möjligt att fortsätta planeringen, vilket innebär en tätare bykärna med fler bostäder, mer service och ny plats för busshållplatser.
Publicerad den 17 November 2023

Det planprogram som byggnadsnämnden nu beslutat handlar om de centrala delarna av Södra Sandby. Huvudidén är att utveckla orten med ett mer levande centrum med mötesplatser, bostäder, handel och service. En bärande tanke är att gatumiljön inte ska domineras av biltrafiken, vilket är möjligt när nu Lunds kommun och inte Trafikverket ansvarar för genomfartsvägarna.

Centralt i Södra Sandby kan det bli plats för ungefär 300 nya bostäder, de flesta i lägenheter och radhus. Förslaget innebär förtätningar, främst längs med Revingevägen men också i kvarten runt om. Den service som idag finns utspridd får möjligheten att samlas runt två nya torg, ett mindre vid Centrumhuset och ett större vid korsningen Skogsvägen-Revingevägen.

Nu väntar intensivt arbete med nya detaljplaner för tre olika tomter i Södra Sandby. Det handlar om gamla busstorget, platsen där PoG bygghandel förr låg och platsen för Byahuset.

– Det är glädjande att vi nu kan gå vidare med mer konkreta utvecklingsplaner för Södra Sandby. Det innebär att fler äldre och unga kan bo kvar i byn och möjligheter för fler att bli nya Sandby-bor. När Södra Sandby får en trevligare bykärna, mindre präglad av trafik, blir det en ännu mer attraktiv bostadsort, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande

– I arbetet med detaljplanerna kommer en trafikutredning göras parallellt. Även ett gestaltningsprogram tas fram för att visa på hur gator och torg ska formges för utformning och möblering., säger Maria Milton, planchef på Lunds kommun.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson adderar nytt uppdrag: "Perfekt upplägg"

Karriär P-G Persson landar ett nytt fint uppdrag när han kliver in i Brixlys Advisory Board. För Fastighetssverige berättar den tidigare Platzer-vd:n om uppdraget, om sitt liv som styrelseproffs och om framtidsplanerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige