Image
Andreas Wallström
Andreas Wallström Bild: Maria Olsson Äärlaht

Justerar ner ränteprognosen

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, delade med sig av Nordeas rykande färska konjunktursiffror på Fastighetsmarknadsdagen Uppsala på tisdagen. Och det var positiva besked för fastighetsbranschen.
Publicerad den 28 Mars 2017

Trots en väldigt stark ekonomi tror Nordea inte på nämnvärt stigande räntor.
- Vi justerar ner vår ränteprognos trots att vi justerar upp siffrorna för BNP-tillväxt och arbetsmarknad, sa Andreas Wallström.

Trots global osäkerhet kring Trump, det franska presidentvalet och så vidare så investeras och konsumeras väldigt mycket runt om i världen.
- Det är positiva siffror överallt. Till och med finländarna är positiva, det har inte hänt på tio år…

Nordea justerar nu upp prognosen för den svenska BNP-tillväxten.
- Vi tror på en tillväxt på tre procent i år, tidigare prognos låg på två. Nästa år tror vi på 2,3 procent.

Nordea menar att inflationen nu är på väg mot Riksbankens mål på två procent.
- Det är en historisk tid, Riksbanken kan nå sitt mål! Det sker runt oktober, men sedan börjar den falla igen och sedan ligga stabilt på 1,5 procent. Och om Riksbanken fortsätter agera som tidigare så innebär detta att man kommer att låta räntorna ligga stilla.

- I vår ränteprognos har vi lagt in en höjning i slutet av 2018, och för att den ska falla in krävs det nästan att Riksbanken tar in andra parametrar i sin bedömning av inflationen.

- Bank of England nämnde nyligen att de tror att dagens räntenivåer kommer att vara kvar de närmaste 10-15 åren, och ja… någon bättre gissning har vi inte.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala 2024

Var: Elite Hotel Academia, Uppsala

När: Onsdag 31 januari 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 8.15).


Fastighetsmarknadsdagen Uppsala är ett seminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtidens Uppsala som arrangeras av branschmagasinet Fastighetssverige, Nordic Property News och lokalnytt.se.

Under seminariet avhandlas ett stort antal aktuella ämnen om den kommersiella fastighetsmarknaden (stadsutveckling, kontorshyresmarknad, transaktionsmarknad mm) i Uppsala som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:
Partners:

Se filmen från tidigare års event här:

 

Mer från Fastighetssverige