Västerås stad planerar att utveckla området runt stationen till en dynamisk och attraktiv knutpunkt för resenärer och invånare med bättre kopplingar, nya bostäder, kontor, parker och annan service.
– Västerås är en viktigt ort för Jernhusen. Nu har vi gemensamt kommit överens om att Västerås stad är bäst lämpad att driva utvecklingen runt det nya resecentrumet här och nu. När den nya stationsbyggnaden finns på plats är det en självklarhet för oss på Jernhusen att vilja köpa tillbaka fastigheten. Att göra stationer och den järnvägsnära staden mer tillgänglig är att bidra till att fler kan välja tåget, vilket är Jernhusens viktigaste uppdrag, säger Åsa Dahl, Affärsområdeschef, Jernhusen.
Att bygga nära järnvägen är komplext och genomförandet förenklas när staden nu får ensam rådighet över marken. Med få aktörer i byggskedet optimeras framdriften i projektet. Jernhusen kliver tillfälligtvis av från det bolag som gemensamt ägts. Samtidigt är Jernhusen tydliga med avsikten att åter köpa stationsdelen i nya Västerås resecentrum när den är färdigbyggd, och har tecknat en avsiktsförklaring.
– Västerås stad och Jernhusen har en tradition sedan lång tid tillbaka att samarbeta kring Västerås station. Västerås nya resecentrum är stadsbyggande och resecentrum i ett. För att förenkla genomförandet i ett komplext projekt har vi båda parter enats om att det är Västerås stad som genomför projektet. Vi är glada över att vi nu är överens, säger Helene Öhrling, stadsdirektör Västerås stad.
Västerås stad har omfattande planer på att stärka resecentrum med resenären i fokus och samtidigt utveckla staden runt omkring med bättre kopplingar, nya bostäder, kontor, parker, skolor och service. Jernhusen har fortsatt stark närvaro i Västerås, i form av två depåer och via dotterbolaget Svenska Reseterminaler som ansvarar för väntsalsfunktionen.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.