Kontorsfastigheter hade med en totalavkastning om 10,6 procent högst avkastning och industrifastigheter hade den lägsta avkastningen på 4,6 procent.
Den positiva värdeförändringen kan förklaras av en kombination av sjunkande direktavkastningskrav och stigande hyresnivåer. Det är dock stor skillnad mellan olika fastighetstyper. Kontor uppvisar kraftigt ökande värden medan industrifastigheter för tredje året i rad visar negativ värdeförändring.
? Kontor i Stockholm CBD, som under den finansiella krisen såg värden falla kraftigt, har under 2010 återhämtat sig rejält. Sammantaget hade segmentet en totalavkastning på 13,8 procent. Det beror på att avkastningskraven justerats ned med 0,3 procentenheter samtidigt som marknadshyran stigit med drygt 5 procent, säger Christina Gustafsson, vd för IPD Norden.
Bostadsfastigheter har under ett antal år upplevt fallande direktavkastningar och 2010 var inget undantag. Direktavkastningen för bostäder låg på endast 3,1 procent, vilket är den lägsta siffra som noterats i indexets 27-åriga historia.
Jämfört med andra investeringsslag hamnar direktägda under både aktier och fastighetsaktier under 2010, men över den för obligationer. Fastighetsaktier hade ett väldigt starkt år 2010 med en totalavkastning på 50 procent, medan aktier avkastade 25 procent.
FAKTA
IPD Svenskt Fastighetsindex har avkastningsstatistik för olika fastighetstyper och
delmarknader i Sverige sedan 1984. Publicering sker årligen och fastighetsindex bygger på data från företagens redovisning och årliga värderingar av fastigheterna. Avkastningen beräknas utan beaktande av belåning. Index mäter avkastningen för identiskt bestånd, medan den avkastning som deltagande företag använder som benchmark inkluderar avkastningen från köp, försäljningar och projekt.
IPD Svenskt Fastighetsindex för 2010 baseras på totalt 19 fastighetsportföljer med ett
sammanlagt värde på 227 miljarder fördelat på 1 105 fastigheter.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.