Image

IPD: 2010 en vändpunkt

Sverige Totalavkastningen på fastighetsinvesteringar i Sverige uppgick enligt IPD Svenskt Fastighetsindex till 10,4 procent under 2010. Efter två år av negativ värdetillväxt markerar 2010 en vändpunkt med en positiv värdetillväxt på 5,0 procent.
Publicerad den 24 Februari 2011

Kontorsfastigheter hade med en totalavkastning om 10,6 procent högst avkastning och industrifastigheter hade den lägsta avkastningen på 4,6 procent.

Den positiva värdeförändringen kan förklaras av en kombination av sjunkande direktavkastningskrav och stigande hyresnivåer. Det är dock stor skillnad mellan olika fastighetstyper. Kontor uppvisar kraftigt ökande värden medan industrifastigheter för tredje året i rad visar negativ värdeförändring.

? Kontor i Stockholm CBD, som under den finansiella krisen såg värden falla kraftigt, har under 2010 återhämtat sig rejält. Sammantaget hade segmentet en totalavkastning på 13,8 procent. Det beror på att avkastningskraven justerats ned med 0,3 procentenheter samtidigt som marknadshyran stigit med drygt 5 procent, säger Christina Gustafsson, vd för IPD Norden.

Bostadsfastigheter har under ett antal år upplevt fallande direktavkastningar och 2010 var inget undantag. Direktavkastningen för bostäder låg på endast 3,1 procent, vilket är den lägsta siffra som noterats i indexets 27-åriga historia.

Jämfört med andra investeringsslag hamnar direktägda under både aktier och fastighetsaktier under 2010, men över den för obligationer. Fastighetsaktier hade ett väldigt starkt år 2010 med en totalavkastning på 50 procent, medan aktier avkastade 25 procent.

FAKTA
IPD Svenskt Fastighetsindex har avkastningsstatistik för olika fastighetstyper och
delmarknader i Sverige sedan 1984. Publicering sker årligen och fastighetsindex bygger på data från företagens redovisning och årliga värderingar av fastigheterna. Avkastningen beräknas utan beaktande av belåning. Index mäter avkastningen för identiskt bestånd, medan den avkastning som deltagande företag använder som benchmark inkluderar avkastningen från köp, försäljningar och projekt.
IPD Svenskt Fastighetsindex för 2010 baseras på totalt 19 fastighetsportföljer med ett
sammanlagt värde på 227 miljarder fördelat på 1 105 fastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige