- Detta är förmodligen ett resultat av de kraftigt sänkta räntorna samt att kreditmarknaden nu återigen fungerat något bättre än tidigare, säger Patrik Lundström, DTZ Research & Consultancy.
Undersökningen visar dock också att finanskrisen och lågkonjunkturen fortsätter att starkt prägla investerarnas tro på den svenska fastighetsmarknaden. Indikatorn visar att det både finns en majoritet som tror på en försämrad hyresmarknad för såväl kontors-, handels- och industrifastigheter liksom att merparten också tror på fortsatt stigande direktavkastningskrav under innevarande kvartal.
I linje med detta har oron för vakanser också ökat jämfört med tidigare undersökningar. Vakansutvecklingen pekas nu ut som den faktor som kommer att ha störst påverkan på utvecklingen av marknadsvärdena under den närmsta tiden.
DTZ konstaterar dock att det trots den rådande situationen ändå ser något ljusare ut nu än för bara några månader sedan på speciellt transaktionsmarknaden. Tidigare valde många företag att avvakta och inte initiera några affärer, men nu märks en viss ökad tillströmning av transaktionsuppdrag. Utvecklingen kan också skönjas i indikatorn där antalet tänkta \″nettoköpare\″ ökat något under de två senaste kvartalen.
DTZ:s Property Investor Confidence Index är en marknadsundersökning som företaget varje kvartal skickar ut till 250 svenska och utländska aktörer verksamma på den svenska fastighetsmarknaden.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av Quandify
Bolag Pandox vd, Liia Nõu, gjorde vid presentationen av senaste kvartalsrapporten klart att man letar efter förvärv, främst inom de tre starka marknader man redan går bäst i: Storbritannien, Norden och Tyskland. – Det senaste förvärvet hade en sjuprocentig yield så det är det vi siktar på, säger Pandox-vd:n.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.