Image
Ingka Centres söker bygglov för vidareutveckling av Kållered.
Ingka Centres söker bygglov för vidareutveckling av Kållered. Bild: Ingka/Design International

Ingka satsar över 800 miljoner på att bygga ut i Kållered

Bygg/Arkitektur För att attrahera ännu fler ansöker nu Ingka Centres om bygglov för en expansion av sin handelsplats i Kållered med 19 400 kvadratmeter. Expansionen beräknas kosta över 800 miljoner kronor. Syftet är att fortsätta satsa på en vidareutveckling av handelsplatsen för att ytterligare stärka Kållered, Mölndal och Göteborgsregionen. Får Ingka Centres grönt ljus under våren beräknas de nya butikerna kunna öppna under fjärde kvartalet 2025.
Publicerad den 13 Maj 2024

– Mycket har hänt sedan IKEA öppnade här på 70-talet. Göteborgsregionen har vuxit och vi med. Vi ser stor potential i Kållered och vill stärka vårt utbud. Nu har vi chansen att skapa förutsättningar för en plats med ett ännu mer varierat och högkvalitativt erbjudande för alla", säger Lars Wild-Nordlund, Operations Manager Nordics på Ingka Centres.

Projektet har Ingka som markägare och förverkligas i etapper. Det nya IKEA-varuhuset utgjorde den första etappen och nu är det dags för nästa fas. Söder om det nya IKEA-varuhuset kompletteras i andra etappen med ytterligare handel i och med byggnationen av en handelsbyggnad med ett 10-tal butiker och även ett par snabbmatsrestauranger. I projektet är hållbarhet högt på agendan och den nya byggnaden kommer att certifieras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM.

Omkring 1,8 miljoner människor besöker IKEA i Kållered varje år. Expansionen med fler butiker som kompletterar IKEA kommer att ge möjligheter för att välkomna ännu fler.
– Vi har en långsiktig strategi som berikar Kållered, Mölndal och Göteborgsregionen. Vi jobbar med våra kollegor på IKEA och alla intressenter för att göra vår handelsplats ännu mer attraktiv, säger Anna Thelin, Project Development Leader på Ingka Centres och fortsätter:
– Redan nu för vi en dialog med möjliga hyresgäster och konstaterar att det finns ett stort intresse, det är vi glada för.

– Vi är väldigt positiva till de fortsatta investeringarna i Kållered. Vidareutvecklingen av handelsplatsen kommer att stärka upplevelsen för befintliga och nya besökare till området, säger Anna Bryngelsson, varuhuschef IKEA Kållered.

Transformationen av platsen för gamla Ikea i Kållered är i full gång och en stor del av byggmaterialet från det gamla varuhuset kommer att få ett nytt liv på andra platser och i andra projekt. Bland annat kommer drygt 3 000 kvadratmeter av håldäcket från Ikea i Kållered att återanvändas i bygget av 70 nya hyresrätter i Selma stad i Backa.
– Vi har jobbat i tät dialog med vår entreprenör och vi är glada att se hur mycket som har kunnat komma till fortsatt användning. Vi tror inte många projekt i Sverige har lyckats återbruka i samma omfattning, säger Anna Thelin.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så tickar Arnhult-bolagets portfölj nedåt

Transaktioner M2 Asset Management, genom fastighetsverksamheten M2 Gruppen, fortsätter tunna ut portföljen. Denna gång blir det på den sista småländska marknaden som de har kvar i portföljen. Fastighetssverige har kartlagt hur bolaget portfölj krympt det senaste året.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige