Image
I dag invigs Dome of Visions.
I dag invigs Dome of Visions.

Idag invigs Dome of Visions – ett samarbete för hållbara framtidslösningar

Energi/miljö Den sfäriska byggnaden Dome of Visions på KTH, Kungliga Tekniska högskolan invigs idag. Dome of Visions kommer under ett års tid att fyllas med aktiviteter inom kultur, arkitektur, konst, innovation, alla i syfte att utmana vårt tänkesätt kring en hållbar framtid.
Publicerad den 15 September 2015
Dome of Visions. Bild: Erik Mårtensson/NCC
Dome of Visions.

– Dome of Visions är ett nytt sätt att arbeta med hållbarhet. Både till form och innehåll inspirerar den oss och utmanar våra invanda sätt att tänka. Den kommer att vara ett växthus för innovativa idéer som driver på utvecklingen för både byggbranschen och andra områden i samhället, säger Peter Wågström, koncernchef på NCC.

– För KTH är domen en spännande och vital mötesplats som passar bra i vårt arbete för ett mer levande och hållbart campus. Domen är också ett gott exempel på ett samarbete som burit frukt. Att KTH:s studenter bidragit med inspirerande nytänkande till inredningen gör det ju ännu roligare, säger Peter Gudmundson, KTH:s rektor.

Dome of Visions har ritats av den danske arkitekten Kristoffer Tejlgaard. Fasaden fungerar som ett skyddande klimatskal för en inre byggnad omgärdad av träd och stadsodlingar. Den inre byggnaden bakom skalet har utformats av Stefania Dinea, student vid Arkitekturskolan på KTH. Huset är inspirerat av datorspelet Minecraft och har syresättande växtväggar. Byggnaden vann förstapriset i en arkitekturtävling som NCC och KTH gemensamt höll under våren.

White är samarbetspartner och haft ansvar för gestaltningen av mellanrummet i domen, alltså det halvtempererade utrymmet mellan den yttre fasaden och den inre byggnaden.

Odling har en avgörande roll i Dome of Visions. Det som skördas under året kommer att tillagas av kockarna hos Dome of Visions café- och cateringpartners. Utställningar, debatter, seminarier och olika kulturevenemang kommer att avlösa varandra under det kommande året.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige