Image
Reinhold Lennebo.
Reinhold Lennebo. Bild: Fastighetsägarna

Hyresstödspaketet: Fastighetsägarna efterlyser klara besked

Sverige Fastighetsägarna välkomnar det initiala hyresstödspaketet. Men för att det ska kunna användas måste regeringen snarast ge tydliga besked om reglerna, till exempel vem och vad som omfattas, så att fastighetsföretag och hyresgäster kan komma överens, menar organisationen.
Publicerad den 9 April 2020

– Hela 9 av 10 av landets fastighetsägare är småföretagare och bostadsrättsföreningar vars enda intäkt är hyran. De oroas redan i dag över att inom kort stå med tomma, kostnadskrävande lokaler, utan intäkter. De behöver därför ett tydligt besked av regeringen, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

Trots alla insatser för att underlätta för hyresgästerna kommer många av Fastighetsägarnas medlemmar och deras hyresgäster att drabbas hårt av denna nedgång. Mindre och medelstora företag som är lokalhyresgäster är särskilt utsatta och det är därför viktigt att stödet primärt kommer dessa till del. Fastighetsägarna ser redan nu behov av mera stöd under det tredje kvartalet som sannolikt kommer att behöva omfatta ytterligare branscher.

– Regeringen lägger i och med paketet ett stort ansvar på fastighetsägarna att hantera offentliga medel som ska stötta lokalhyresgästerna. Våra medlemmar behöver därför tydliga besked om hur och när stödet får användas för att kunna fatta beslut som funkar för dem och deras hyresgäster, säger Reinhold Lennebo.

Fastighetsägarna har upplevt en starkt ökad efterfrågan på rådgivning i hyresfrågor rörande coronakrisen. Även om Fastighetsägarna på ett övergripande plan ser positivt på regeringens hyrespaket så måste enskilda fastighetsägare på affärsmässiga grunder fatta egna beslut utifrån sin och hyresgästernas unika situation.

– Det finns en stor vilja bland fastighetsägare att försöka hjälpa sina kunder. Många fastighetsägare har redan gått över till månadsinbetalningar, ger olika former av uppskov, hyresreduktion och hyresfria perioder för att underlätta för sina lokalhyresgäster, säger Reinhold Lennebo.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetssveriges favoritepisoder från Wallenstams bok

Bolag På vårt event Lokalmarknadsdagen i mars berättar Hans Wallenstam om 90-talskrisen, hur Wallenstam var det enda västsvenska fastighetsbolaget som överlevde och om sina nyvunna erfarenheter som författare. Fastighetssverige har naturligtvis läst hans bok "Mot alla odds" – och under tre dagar rankar vi här de mest läsvärda episoderna från den. I dag: Kulturkrocken mellan det gamla och det nya, vändningen i ulltröja från Grebbestad, valutakäftsmällen på slottet och julkortet till värsta antagonisten.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY