Image

Här är Göteborgs första Leed-klassade befintliga byggnad

Energi/miljö Vasakronans Läppstiftet blir Göteborgs första Leed-klassade fastighet enligt det internationella miljöklassningssystemet Leed för befintlig byggnad. Byggnaden når guldnivå.
Publicerad den 29 Januari 2013
Läppstiftet. Bild: Nicklas Tollesson.
Läppstiftet. Kristina Pettersson Post. Bild: Vasakronan
Kristina Pettersson Post. Läppstiftet. Bild: Nicklas Tollesson.
Läppstiftet.

Vasakronan har sedan tidigare beslutat att Leed-certifiera all nyproduktion. Nu tar man sig an arbetet att certifiera även det befintliga beståndet enligt samma system. Målet för 2013 är att 50 procent av beståndet ska vara miljöcertifierat.

- Att bygga nytt med låg miljöpåverkan är numera en självklarhet. Att kvalitetssäkra och minska miljöpåverkan i det stora antal fastigheter som redan finns ska vara lika självklart. Dels för att våra kunder i högre utsträckning efterfrågar miljöcertifierade fastigheter, dels för att det är där de stora miljövinsterna kan göras, säger Kristina Pettersson Post, regionchef på Vasakronan.

- Att nya hus som byggs har låg energianvändning är bra, men om energianvändningen i samhället ska minskas med 50 procent till 2050 måste vi också fundera på hur vi hanterar de befintliga. De nya husen förändrar bara på marginalen, säger hon.

Leed är ett omfattande system och vid en certifiering bedöms fastigheten på en rad punkter där bland annat energianvändning, avfallshantering, infrastruktur och kommunikation samt den löpande förvaltningen av byggnaden ingår. I Göteborg är Läppstiftet den enda byggnad som hittills klarat de högt ställda krav som en Leed-certifiering av befintlig byggnad innebär.

- I Läppstiftet har vi inte behövt ändra någonting i vårt sätt att förvalta
fastigheten. Det är ett gott betyg åt fastigheten, våra medarbetare och de
arbetssätt vi har. Certifieringen är ett intyg från tredje part där vi och våra kunder får en bekräftelse på att Vasakronan arbetar med miljöfrågan på ett bra sätt och att det genererar verkligt resultat, säger Kristina Pettersson Post.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige