Image

Här är 2011 års största nettoköpare

Transaktioner Mycket inhemskt pensionskapital och en enda internationell aktör. Här är de tio största nettoköparna 2011.
Publicerad den 16 Januari 2012
Arvid Lindqvist. Bild: Newsec. Bild: Newsec
Arvid Lindqvist. Bild: Newsec.

Förra året minskade antalet cross border-transaktioner med 25 procent. En utveckling som avspeglar sig tydligt i Newsecs listning över de tio största nettoköparna 2011.

De fyra översta placeringarna innehas av svenska aktörer, först på femte plats kommer en internationell aktör in, med en köpvolym om knappt en tredjedel av ettan. Det är också listans enda internationella aktör.
- Det är främst svenska aktörer som var aktiva under 2011 och det är mycket institutionellt kapital. Det speglar tydligt den marknadsutveckling vi ser med ett kärvare läge på finansmarknaden. Vilket gör det än viktigare att ha tillgång till finansiering och inte minst eget kapital, säger Arvid Lindqvist, chefsekonom på Newsec.

Hur kommer den här listan att förändras till nästa år?

- Inte mycket, det blir nog i stort sett samma typer av aktörer. Det som kan hända är väl om en större bostadsaktör slår sig in på listan, det är inte alls otroligt.

De tio största nettoköparna 2011:

1. AMF Fastigheter 7,3 miljarder kronor
2. Rikshem 6,8 miljarder kronor
3. Hemfosa Fastigheter 6,0 miljarder kronor
4. Diös 5,8 miljarder kronor
5. Grosvenor m.fl. 2,4 miljarder kronor
6. Balder 2,2 miljarder kronor
7. AFA 1,6 miljarder kronor
8. Lilium 1,4 miljarder kronor
9. KLP 1,1 miljarder kronor
10. Sagax 0,9 miljarder kronor

Nettoköp: Köpvolym minus säljvolym.
Listan är baserad på genomförda transaktioner över 100 miljoner kronor.
Källa: Newsec Advice.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige