Image

Här är 2011 års största nettoköpare

Transaktioner Mycket inhemskt pensionskapital och en enda internationell aktör. Här är de tio största nettoköparna 2011.
Publicerad den 16 Januari 2012
Arvid Lindqvist. Bild: Newsec. Bild: Newsec
Arvid Lindqvist. Bild: Newsec.

Förra året minskade antalet cross border-transaktioner med 25 procent. En utveckling som avspeglar sig tydligt i Newsecs listning över de tio största nettoköparna 2011.

De fyra översta placeringarna innehas av svenska aktörer, först på femte plats kommer en internationell aktör in, med en köpvolym om knappt en tredjedel av ettan. Det är också listans enda internationella aktör.
- Det är främst svenska aktörer som var aktiva under 2011 och det är mycket institutionellt kapital. Det speglar tydligt den marknadsutveckling vi ser med ett kärvare läge på finansmarknaden. Vilket gör det än viktigare att ha tillgång till finansiering och inte minst eget kapital, säger Arvid Lindqvist, chefsekonom på Newsec.

Hur kommer den här listan att förändras till nästa år?

- Inte mycket, det blir nog i stort sett samma typer av aktörer. Det som kan hända är väl om en större bostadsaktör slår sig in på listan, det är inte alls otroligt.

De tio största nettoköparna 2011:

1. AMF Fastigheter 7,3 miljarder kronor
2. Rikshem 6,8 miljarder kronor
3. Hemfosa Fastigheter 6,0 miljarder kronor
4. Diös 5,8 miljarder kronor
5. Grosvenor m.fl. 2,4 miljarder kronor
6. Balder 2,2 miljarder kronor
7. AFA 1,6 miljarder kronor
8. Lilium 1,4 miljarder kronor
9. KLP 1,1 miljarder kronor
10. Sagax 0,9 miljarder kronor

Nettoköp: Köpvolym minus säljvolym.
Listan är baserad på genomförda transaktioner över 100 miljoner kronor.
Källa: Newsec Advice.

Relaterade artiklar

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 1 700 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Newsec har ca 370 miljarder kronor under förvaltning, tecknar årligen hyresavtal om ca 1,3 miljoner kvadratmeter, genomför transaktioner om ca 30 miljarder kronor och värderar fastigheter till ett underliggande värde av ca 1400 miljarder kronor. Tack vare st...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så här är marknadsläget för bostadsbyggande

Bolag Peab har fått uppdraget att bygga 288 hyreslägenheter i projektet Hökälla Säteri i Lillhagen på Hisingen i Göteborg. Beställare är Tornet Bostadsproduktion och kontraktssumman uppgår till 402 miljoner kronor. Liselott Bergkvist, regionchef på Peab i Göteborg, beskriver de stora skillnader som nu finns mellan olika delar av marknaden, vilka delar som går bra och vilka som går sämre.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY