Image

Fredrik Lundberg misstänkt för mutbrott

Juridik Fredrik Lundberg har delgivits misstanke om givande av muta. Förundersökningen gäller jakter som arrangerats av skogsbolaget Holmen, där Lundberg är styrelseordförande. Även förre finansministern Anders Borg är inblandad i härvan.
Publicerad den 27 Januari 2017
Fredrik Lundberg Bild: Ulla-Carin Ekblom
Fredrik Lundberg Anders Borg. Bild: Kinnevik
Anders Borg.

Lundberg förhördes under torsdagen av Riksenheten mot korruption, sedan han delgivits skälig misstanke om givande av muta.

Holmen skriver i ett pressmeddelande:

”Traditionsenligt har representanter för Holmens ledning sedan lång tid tillbaka varit värdar för jakter med inbjudna deltagare. Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg har sedan han blev styrelsens ordförande för snart 22 år sedan varit Holmens jaktvärd för två-tre jakter per år. Till dessa jakter har personer från Holmens nätverk bjudits in och jakterna har i samtliga fall genomförts i Norrköpingsregionen där Holmen har en omfattande verksamhet. Personal från Holmen har medverkat vid jakterna.
Sedan 2015 pågår en förundersökning avseende vissa jakter som Holmen arrangerat och där Fredrik Lundberg i sin roll som styrelsens ordförande varit värd. Förhör med delgivning av skälig misstanke om givande av muta, avseende jakter arrangerade av Holmen, har idag genomförts med Fredrik Lundberg i hans egenskap av värd.
Holmen anser att varken bolaget eller Fredrik Lundberg har överträtt gällande regler. Holmen har tillhandahållit efterfrågad information till förundersökningen och fortsätter att samarbeta med åklagaren.”

Fredrik Lundberg säger själv i ett pressmeddelande från Lundbergsföretagen:
- Jakt i Holmens regi på markerna runt Norrköping är en tradition sedan flera decennier och ger möjlighet att träffa såväl Holmens medarbetare som externa deltagare, säger Fredrik Lundberg. Jag har givetvis respekt för åklagarens arbete och är behjälplig med den information de önskar. Jag är övertygad om att både Holmen och jag hanterat allt på ett korrekt sätt och att ingen överträdelse skett.

Även Sveriges tidigare finansminister Anders Borg, i dag vice ordförande i Kinnevik, har förhörts och delgivits skälig misstanke för mottagande av muta.

- Anders Borg har förhörts och delgivits misstanke. Han redogjorde då för hur det gick till och då framkom det att han följt alla regelverk, säger advokat Hans Strandberg vid Nordia Law till Dagens Industri.

Holmens vd Henrik Sjölund säger till Dagens Industri att ingen annan från Holmen har delgivits misstanke.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetslån i topp bland de svenska räntefonderna

Bolag Morningstars lista publicerad – ny fastighetsfonde i topp. Vd:n tror på kraftigt ökat inflöde framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY