Image
Regeringen föreslår ett tilläggs­direktiv om att utredning ska ta ställ­ning till om det ska bli lättare att säga upp hyres­gäster som har begått brott.
Regeringen föreslår ett tilläggs­direktiv om att utredning ska ta ställ­ning till om det ska bli lättare att säga upp hyres­gäster som har begått brott. Bild: iStock

Förslaget: Hyresgästers tillsynsansvar ska förstärkas för barn som begår brott

Juridik Regeringen beslutade igår om tilläggs­direktiv till Utred­ningen om tryggare bostads­områden. I ett pressmeddelande från regeringen skriver man att Utred­ningen ska ta ställ­ning till om det ska bli lättare att säga upp hyres­gäster som har begått brott.
Publicerad den 3 Mars 2023

Genom tilläggs­direktiven ändras utred­ningens uppdrag när det gäller hyres­gästens tillsyns­ansvar, så att det blir möjligt att föreslå skärpta regler om upp­sägning även i fall där ett barn till hyres­gästen har begått brott i närområdet.

– Familj och föräldrar har en avgörande betydelse för att före­bygga brotts­lighet hos barn och unga. Med dagens beslut tar vi ett viktigt steg för att tydlig­göra föräld­rars ansvar, säger justitie­minister Gunnar Strömmer.

Personer som begår brott i ett bostads­område skapar stor otrygg­het för andra boende. Det kan handla om till exempel hantering av vapen eller narkotika. Möjlig­heterna att säga upp hyres­gäster som begår brott i lägen­heten eller i när­området till lägen­heten behöver skärpas, i syfte att öka trygg­heten för andra boende.

Enligt de ursprung­­liga direktiven till Utred­ningen om tryggare bostads­områden är inrikt­ningen att hyres­gästen inte ska ha ett lika långt­gående till­syns­ansvar för sina barn som för andra som bor i lägen­heten, till exempel inne­boende. Genom tilläggs­direktiven som beslutades idag tas denna begräns­ning bort, så att utred­ningen kan föreslå utökade möjlig­heter till upp­sägning även i dessa fall.

I tilläggs­direktiven fram­hålls sam­tidigt vikten av att reglerna om hyres­gästens till­syns­ansvar utformas på ett propor­tionerligt sätt. Utred­ningen ska därför ta hänsyn till intres­set hos hyres­gästen och barn som bor tillsam­mans med hyres­gästen av att få behålla sin bostad. Det är också viktigt att beakta övriga boendes intresse av en trygg och säker boende- och närmiljö.

Genom tilläggs­direktiven säker­ställs att frågan om hyres­gästens till­syns­ansvar får en allsidig belys­ning och att de förslag som lämnas blir väl avvägda och uppnår syftet att öka trygg­heten i våra bostads­områden.

Tiden för upp­draget ändras inte utan det ska fortfarande redovisas den 1 september 2023.

Tilläggs­direktivet bygger på en överens­kommelse mellan Sverige­demo­kraterna, Modera­terna, Krist­demo­kraterna och Liberalerna.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige