Antalet företagskonkurser uppgick under 2012 till 6 659, vilket innebar en ökning med tio procent jämfört med 2011. Därmed bröts den nedgång som följt efter 2009, då finanskrisen kulminerade. Den enskilt största förklaringen är att Sverige dragits in i en lågkonjunktur, orsakad främst genom den ekonomiska oron i vår omvärld, menar UC.
– De svenska företagen har drabbats av en försvagad efterfrågan i den successivt tilltagande lågkonjunkturen. Sverige, och framför allt Stockholmsregionen, klarade sig länge väl men under 2012 har företagskonkurserna ökat där konkurrensen är som hårdast. Såväl tjänstenäringen som tillverkningsindustrin har haft ett tufft år och särskilt då företag med omfattande exportverksamhet, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.
Konkurserna ökade i de allra flesta större branscherna under året. Värst var det för handeln, byggindustrin och transportsektorn, samt bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster. Inom handeln är skillnaderna relativt stora, mest konkursdrabbad har partihandeln varit.
– Risken för överetablering är påtaglig i många branscher nu när efterfrågan viker. Många små och nystartade företag som inte har hunnit etablera sig och bygga upp en ekonomisk reserv drabbas extra hårt när marknaden vänder nedåt. Detta gäller inte minst inom handeln, säger Roland Sigbladh.
Mot strömmen går hotell- och restaurangbranschen, där konkurserna minskade med fyra procent under 2012. Ny statistik visar också att tillväxten i form av omsättning inom restaurangbranschen är den starkaste man upplevt under hela 2000-talet.
Det har varit ett svårt år för huvudstadsregionen, som drogs sent in i krisen men som under 2012 haft fler konkurser än de två övriga storstadslänen. En av orsakerna till konkursökningen, som landade på 11 procent, är att regionen har en stor andel företag inom byggindustri, partihandel och konsulttjänster.
– Under 2012 har konkurserna tagit fart bland privata tjänsteföretag, vilket drabbar Stockholmsregionen extra hårt. Den pessimistiska syn på ekonomin som svenska hushåll nu har dämpar konsumtionen. Detta ihop med den stigande arbetslösheten förstärker ytterligare problemen inom dessa sektorer.
Antalet företagskonkurser uppgick under december till 550 och ligger därmed på samma nivå som under december månad 2011.
– UC:s bedömning är att utvecklingen i december inte är något trendbrott, utan att det snarare handlar om en tillfällig stagnation. Dessutom innehöll december i år en längre julledighet med färre bokförda konkurser som följd.
Framöver ser läget fortsatt dystert ut och just nu tyder mycket på konjunkturen blir fortsatt svag under 2013. De ekonomiska problemen i främst Europa och USA kvarstår, samtidigt som den svenska exporten och företagens investeringar påverkas av osäkerheten i omvärlden.
– UC:s statistik visar samtidigt att de allra flesta aktiebolag har en god ekonomi och buffert för sämre tider. Någon ”konkursvåg” är därför inte att vänta. Även om storleken på företagen som gått i konkurs ökat något – bland annat i form av några större detaljhandelskedjor – är det fortfarande mest mindre företag som drabbas. Positivt under 2012 var också att antalet konkurser bland enskilda firmor minskade tydligt, säger Roland Sigbladh.
För 2013 blir utvecklingen av konjunkturen avgörande, vilket i sin tur avgörs mestadels utanför Sveriges gränser. Förutsatt att de europeiska och amerikanska ekonomierna håller sig flytande och de grundläggande problemen löses upp, vilket ändå är de flesta bedömares huvudscenario, uppskattar UC att konkurserna ökar med endast 5 procent under 2013, det vill säga att ökningstakten från 2012 halveras.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.